Stevie Wonder álma egy autó – CES2009

By  | 

Ki ne ismerné a "Part-Time Lover" vagy az "I Just Called to Say I Love You" c. számokat? Persze a huszonkétszeres Grammy díjas multitalentum, énekes ennél sokkal többet tett le az asztalra. A 1950-ben vakon született fekete énekes első albuma 12 éves korában jelent meg, a lassan nagypapa korú Stevie azóta is aktív, tavaly koncertsorozatával járta be Európát, idén pedig a CES-en találkozhattunk vele egy rövid előadás keretében, melyre csak véletlenül csöppentünk be.

Az NFB (a vakok és gyengénlátók legnagyobb szövetsége) sajtótájékoztatóját a szintén vak Dr. Marc Maurer, a szervezet elnöke nyitotta meg, majd felkonferálta az előadás díszvendégét Stevie Wondert. Az énekest hatalmas tisztelettel, szinte áhitattal fogadták a jelenlévők. Mindenki felállt a teremben és némán vártuk, amíg testőre a pódiumhoz kísérte. Majd elkezdtek kattogni a fényképezőgépek, hosszú percekig, azt hittem már sohasem lesz vége és nem hagyják szóhoz jutni szegényt.

A szórakoztató elektronikai termékek és háztartási gépek többsége, csak a kijelzőjükön megjelenő információ értelmezésével használható, irányítható, így a nagyon sok esetben a vakok számára ezek az eszközök elérhetetlenek, pedig csupán csak egy kis odafigyelésre lenne szükség a gyártók részéről, hogy a látókhoz hasonlóan a vakok is élvezhesék ezen termékek előnyeit. A Braille írás, a felolvasó szoftverek, hangvezérlés, tapintható gombok csak pár megoldás, melyek szélesebb körben is elérhetővé teszik/tennék ezeket a készülékeket.

Stevie egyik kedvence az iPod clickwheelje, mely roppant egyszerű és mégis remekül használható, tapintható. Amikor pedig vágyairól kérdezik (az újságírók kérdés előtt feltett kézzel jelezték szándékukat, majd láthatóan elbizonytalanodtak, hogy mi is a helyes viselkedés ilyen helyzetben) , gondolkodás nélkül rávágja, hogy autót szeretne, olyan autót, melyet saját maga is biztonsággal tud vezetni, de kezdetben beéri egy nem technológia függő változtatással: kicsit nagyobb odafigyelés és elfogadás az emberek részéről.

Majd Mike May a Sendero Group elnöke beszédében viccesen megjegyzi, hogy hiába tartja ő vakon síelés sebesség világrekordját 104 Km/h-val, egy érintőgombos mikróhullámú sütőt már nem tud elindítani sajnos. Majd pár szóban bemutatja a Sendero által vakok számára fejlesztett és "Vision-free" illetve innovációs díjjal jutalmazott Mobile Geo navigációs programot.

7 hozzászólás

  1. úgy értem lukács

    2009. január 16. péntek at 21:11

    .

  2. úgy értem lukács

    2009. január 16. péntek at 21:11

    .