Heti Kultplay: Láncreakció

By  | 

A Kultplay rátalált a világ legnagyobb dominóelven működő golyós automatájára. A világszerte nyolc helyszínen, láncreakcióban bekapcsoló terepasztalok, és furmányos szerkezetek természetesen közösségi kollaborációban üzemelnek. A vidámparki rágóautomata karjának elfordításával induló gép ötlete az Ideo stúdióban született, ami nagyjából olyan, mint Pesten a Kitchen Budapest lehetne.

 

 

Az Ideo multimédia és designlaborban mindenféle csináld-magad szerkezet, nyomtatott áramkörrel összekötött mobiltelefonos ketyere, házilag összedobott multitouch interfész, szigszalaggal összerakott sugárpisztoly, különféle vicces iPhone fejlesztések és mérnöki játékok készülnek a trendi prototyping irányzat égisze alatt. A kifejezés meglepő módon azért sokkal izgalmasabb mint egy szeminárium a Műegyetemen. A legújabb hálózati technológiák és digitális eszközök ma lehetőséget adnak arra, hogy hozzáértő és kreatív kezekben egészen elképesztő garázsfejlesztések készüljenek, hasonlóan az utóbbi évek legsikeresebb internetes projektjeihez.

A térmeghajtó és az időgép felfedezése még várat magára, ma inkább az ismert technológiák okos és újszerű használta jelent kihívást a videóban is látható betűrt pólós tudósoknak. Szerencsére épp olyan korban élünk, amikor a rendelkezésre álló eszközökből létrehozható egy csomó izgalmas, vadonatúj fejlesztés, csak hozzáértő kézzel kell turkálni a szerszámosládában. Ha mindehhez hozzáadjuk az online tudásmegosztás és globális kollaboráció nyújtotta lehetőségeket, akkor kimondhatjuk: elképzelhető, hogy a jövő új technológiái nem valami nagy, állami kutatóintézetben készülnek el elsőként, hanem egymással szorosan együttműködő, az egész világon elszórt kis fejlesztőlaborok közös munkájának eredményeképp valósulhat meg mondjuk első térugrás – hangzik a Kultplay blogegreinek jóslata. Ej, ha Öveges professzor élne, ma San Franciscoban lenne multimédia laborja és ilyen rendszereket építene ebédszünetben.