Vándorsolyóm vs. downhill világbajnok +videó

By  | 

A számos világbajnoki címet birtokló downhill legenda Gee Atheron számára ezúttal egy valóban kihívást jelentő edzőpartnert választott a BBC Earth. A világ leggyorsabb állatát, madarát a vándorsólymot kell lenyomnia egy „játékos” párbajban. A vándorsólyom vadászat közben 300km/h feletti sebességgel repül rá a kiszemelt prédára. A valaha mért (National Geographic) legnagyobb sebesség, amit egy sólyom zuhanórepülés közben elért 390 km/h volt. Mintha egy Angry Birdnek túlhúzták volna a csúzliját. Eközben Gee 40-50 km/h közötti átlagra képes a meredek, sziklás terepen lefelé, de a hirtelen irányváltások azért valamelyest kiegyenlítetté teszik a küzdelmet, hiszen a sólyom természetbeli prédái, mondjuk egy pocok sem zúz 250-nel a szántásban.

gee-atherton-falcon-bbc-earth-film

A bringás vs. madár párbaj helyszíne, az észak wales-i hegység önmagában is lenyűgöző. Nemhiába, sok kasszasiker helyszínéül is szolgált. Itt játszódik részben vagy egészben a Tomb Raider 2, A titánok haragja, Az angol, aki dombra ment fel és hegyről jött le, a Robin Hood vagy a James Bond sorozat egyes jelenetei.

gee-atherton-falcon-bbc-earth-film (5)

A hegytetőről indulás előtt Gee hátán egy zöld játékszerre rögzített kibelezett egér jutalomfalatkát helyeznek el, ami majd csaliként szolgál. Gee jobban teszi, majd ha tekerés közben behúzza a nyakát és hátrapillantás nélkül tekeri a bringát. Utolsó beállítások, fix kamerák, fejkamarák és a stáb a helyén, quadrocopter rajtra készen, Gee-ra sisak fel, sólyom kollégáról sisak, vagyis a szemfedő le. Eldördül a képzeletbeli pisztoly és indul a hajsza. Megfeszülnek a lábizmok, pedálok és nem utolsó sorban a szárnyak. Úgy néz ki Gee-nek nem jár előny, nagyjából egyszerre lőnek ki.

gee-atherton-falcon-bbc-earth-film (12)

A sólyom kíméletlenül űzi a kétkeréken száguldó csalit, már az első kanyarban rárepül, de elvéti. A küzdelem éles, de kiegyenlítettnek látszik, a sólyom minden lehetőséget kihaszálva pár perc alatt 8-10x alkalommal is támad. Végül remek időzítéssel mégiscsak megcsípi a desszertet, majd a következő próbálkozásnál penge éles karmaival elragadja a zöld műprédát. Videó + fotók:

3 hozzászólás