Aranyhal iwiw – ismerősnek jelölöm

By  | 

Az aranyhalak néha elég magányosnak érezhetik magukat — gondolta egyszer Bruno Fosi designer, és megalkotta a halak számára kifejlesztett Chumby-változatot (a Chumby-ról annyit elég tudni, hogy emberek közti interakciókra specializálódott pici wifis, érintőképernyős készülék).


A készülék lényegében automatizálja és online elérhetővé teszi akváriumunkat. A szerkezetben beépített érzékelők monitorozzák a hal környezetét, és jelentéseket kapunk annak állapotáról. Az online szolgáltatások révén kapcsolatokat építhetünk (a szokásos social networking), és lehetővé tehetjük, hogy barátaink is online kapcsolatba léphessenek kedvencünkkel (akár ők meg is etethetik, van kaja a szerkezet aljában). Webkamerán is nyomon követhetőek, sőt, a halak egymást is láthatják és dumálhatnak (vajon miről?). Mikrofonon persze mi is szólhatunk hozzá a távolból, és még azt is szimulálhatjuk, hogy az akváriumot megrázzuk vagy kezünkkel megérintjük, persze élethű felszálló buborékok kíséretében. 

Kérdés, hogy a halunk ettől mennyire lesz boldogabb. Ha eljön az idő, a hallal együtt ez is könnyen a vécében lehúzva végzi.