SMAVNET – Robotrepülő alapú kommunikációs hálózat

By  | 

A svájci EPFL műszaki suli diákjai fejlesztették ki a 10 kis robotrepülőgépből álló komplett repülőflottát, amik képesek önállóan meghatározni repülési magasságukat és sebességüket, giroszkóp és nyomásérzékelő szenzorok segítségével. Elég pehelysúlyúnak mondhatók, 420 grammot nyomnak mindössze, a szárnyfesztávolságuk pedig 80 centis.

A gépek Linux operációs rendszert futtatnak, és működés közben folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot, így ütközés nélkül tudnak rajszerűen mozogni a levegőben. A navigációhoz és a kommunikáláshoz GPS-modult és rádió adó-vevőt használnak, szerencsére ezek érdemben nem növelték a robot összsúlyát, és viszonylag olcsón beszerezhető kiegészítők.

A SMAVNET-raj kifejlesztésének hosszabb távoú célja az volt, hogy katasztrófa-helyzetek esetén bevethetők legyenek és ad-hoc kommunikációs hálózatot tudjanak létrehozni az adott helyen. Mindazonáltal karácsonyi meglepetésnek sem lenne utolsó. Mobilinternet a javából. A tovább után megtekinthető a tesztrepülésekről készült videó.