Nemo 33 – a világ legmélyebb medencéje

By  | 

Bárki bátran küldhet egy fejest a Nemo 33-ba, akár 10 méteres ugrótoronyból is, biztos lehet benne, hogy nem fogja lefejelni az alját, hiszen a Nemo a maga 35 méteres mélységével a világ legmélyebb medendencéje. (Igen, nem elírás, csalóka a név a Nemo 33, nem 33, hanem 35 méter mély.)

A felszínről hétköznapi medencének tűnő Nemo vize egy kicsit sötétebb a szokottnál és furcsa lehet, hogy nem látjuk elsőre az alját. A medence több lépcsőzetesen elhelyezett paltformból áll. Megpihenhetünk 5 méteren, 10 méteren, illetve számos mesterséges barlangban tehetjük próbára lélekjelenlétünket, illetve búvártudásunkat, mielőtt nekivágnánk a 35 méter mélyre nyúló ároknak. A klausztrofóbiás ill. víziszonyos hozzátartozók pedig ablakokon keresztül benézve követhetik az eseményeket a büfében vásárolt szendvicset majszolgatva.

A Nemo 33 Brüsszelben található és a sok célra felhasználható oktatómedencét a belga búvár-guru John Beernaerts álmodta meg. 1997-ben kezdték meg az építését és 7 év múlva 2004-ben nyitotta meg kapuit. A medencét 2,5 millió literes térfogatát klórmentes, napelemekkel 30 fokosra melegített forrásvízzel töltötték fel. Képek és videó a tovább után.