Smartbook hullám söpri el a Netbookokat?

By  | 

A 2007-es és tavalyi karácsony slágertermékei egyértelműen a netbookok voltak, idén viszont már sokaknak egy smartbook szerepel a kívánságlista élén, ha addig a kiállításokon bemutatott prototípusok után a sorozatgyártott modellek is piacra tudnak kerülni.

Ha definiálni szeretnénk a smartbook fogalmát, akkor a szóösszetétel nagyjából meg is adja a választ, azaz a smartphone-ok, okostelefonok és a netbook-ok ki is jelölik azt a határmezsgyét, ahol keresgélni kell. Olyan kisebb 7-10 hüvelykes képernyővel és teljes értékű billentyűzettel (vagy érintőképernyővel) rendelkező netbook méretű eszközökről van szó, melyekben általában egy ARM proci (Advanced Risc Machines) ketyeg és valamilyen mobil oprendszer fut (pl. Android, Windows Mobile stb.).

Előnye, hogy a lényegesen kisebb energiafelhasználás miatt, egy mobil telefonhoz hasonlóan napokig készenléti állapotban tarthatjuk és ha folyamatosan használjuk, akkor is átvészel egy 8-10 órás munkanapot. Általában alap a 3G kapcsolat és egy amúgy sem drága netbook árának kevesebb mint feléért, vagy egy középkategóriás mobiltelefon áráért megszerezhetjük majd.

A kisebb energiafelvétel sajnos alacsonyabb teljesítménnyel is jár, így FPS-ben történő mészárláshoz marad az asztali gép, viszont a smartbook-okat nem is erre tervezték, bár egyes példányok elbánnak a 720p HD videóval is. Az állandó netes kapcsolat miatt elsősorban böngészésre, emailezésre és nem a készülékre telepített, hanem online elérhető alkalmazások használatára tervezték (pl. Zoho, Google apps stb.)

Voltak már hasonló törekvések, melyek eddig sorra elvéreztek, de talán megérett már a piac egy hasonló kütyüre. A terjedésükben és elfogadottságukban biztos sokat segít majd ha pár mobilszolgáltató felveszi kínálatába, esetlegesen 2 éves hűségnyilatkozat fejében 0 Ft-os ajánlatként vágja hozzánk.

De nézzük, mire számíthatunk a következő negyedévben, ami a konkrét termékeket illeti. Smartbook körkép a tovább után.

Augusztusban érkeztek az első hírek és az IFA 2009 kiállításon be is mutatták a Sharp PC-Z1 Netwalker kódnevű prototípusát, melynek megjelenését októberre ígérték, de még nem érkezett meg. Amit ígérnek: 0,4 kg, 10 óra aksi idő, 720p videó lejátszási képesség, 3D gyorsítás, Flash Lite 3.1 támogatás.

Szeptemberben a Foxconn is bemondta, hogy már nagyon ügyködnek a „qbook” néven futó smatbook-jukon melynek képátlója 7-10”, míg árcetlije $100-200 közé várható.

A buliból a netbook forradalmat elindító Asus sem maradhat ki. Ők is javában dolgoznak már az 1GHz-es Snapdragon procival Android oprendszert futtató smartbook megoldásukon, melyre eddigi közleményeikben folyton a „titkos fegyver” jelzővel hivatkoztak. 2010 első negyedévében érkezhet $180-os (33 900,- Ft) árcetlivel.

Aztán a legtöbb meg nem erősített pletyka az Apple háza tájáról érkezett, ahonnét egy nagyméretű iPhone-ra vagy Touch-ra hajazó érintőképernyős kütyüt várnak nagyon a rajongók.

A Nokia a nyáron bejelentett és hamarosan érkező Nokia Booklet 3G-vel belépett a netbbook piacra és nem is állt meg a küszöbön hiszen a finn gyártónak is jövő év elejére várható első ARM procis smartbook megoldása.

A Sharp mellet teljesítményben az egyik legizmosabb az ASUS cégcsoporthoz tartozó Pegatron augusztusban bemutatkozott smartbook prototípusa, melyben egy 2D/3D gyorsítást támogató Cortex-A8 based Freescale i.MX515 proci ketyeg és 512MB RAM-mal érkezik így szintén képes 720p HD videókkal megbirkózni, igaz 9”-os kijelzője csupán 1024*600-as felbontású, de arra következtetünk, hogy valószínűleg lapul ott egy HDMI kimenet is valahol. Az Ubuntu-t futtató kütyü mindössze $120-os (23 990,- Ft) árcetlivel várható!

A jelenleg kapható kütyük közül a Datawind Ubisurfer megoldása áll legközelebb a smartbook kategóriához. A 7”-os, 3G-vel, Wifi-vel, GPS-szel, 128MB RAM-mal és 1 GB Flash háttértárral szerelt kütyühöz a Vodafone UK havi 30 óra GPRS sebességű internet-hozzáférést is ad 2 teljes évre, mely állítólag Európa szerte használható és benne foglaltatik a készülék 159 GBP-os (59 990,- Ft) egyszeri árában.

Ott van még az Always Innovating Touchbook-ja, melyet billentyűzettel ($399) vagy tabletként ($299) is megrendelhetünk, igaz a többi versenyzőhöz képest elég borsos áron, bár ezért 9”-os 1024*600-as kijelzőt és számos extrát kapunk.