Sony ICU – Valós idejű vezérlés 3D-ben

By  | 

A Microsoft közel 3 éve mutatta be az MS Surface-t, amivel egészen új értelmet nyert a számítógépes interaktivitás fogalma (egyesek már a surface computingról, mint különálló tudományágról beszélnek). A Sony továbbgondolta ezt a koncepciót, ők a Microsofttal ellentétben már nem csak egy sík, intelligens és látványos touchscreen-PC-ben gondolkodnak, sokkal inkább az egész testre fókuszáló 3D-s érzékelő rendszerben.

A Sony Europe Image Sensing Solutions (ISS) részlege az optikai nyomkövetésre specializálódott svájci Atracsys céggel közösen egy olyan vezérlő berendezést dolgoz ki, amely már túlmutat az érintőképernyős, illetve az egérrel irányított számítógépek világán. Az ICU (Interactive Communication Unit) névre keresztelt rendszer a különböző mozdulatok (kéz, ujjak, fej vagy akár az egész test) felismerése mellett képes nagyjából beazonosítani a felhasználó nemét, korát, sőt még a kimutatott érzelmeit is (pl. szomorúság, boldogság, düh, meglepettség). Ez már tényleg a Különvélemény — Minority Report című Spielberg-film beteljesülése lenne?

Az MS Surface 5 beépített kamerát használ az egész felület monitorozására, a Sony ICU-nál elegendő lesz 2 kamera beüzemelése két különböző szögben. Az azonban biztosnak tűnik, hogy a kifinomult gesztikulációk feldolgozása miatt az ICU-nak egyelőre sterilebb környezetre lesz szüksége a Surface-hez képest. A játékipari, az egészségügyi, illetve elektrotechnikai szektorok számára mindenesetre a lehetőségek tárháza nyílik meg a Sony ICU-nak köszönhetően. Videó a tovább után!