Sharp PC-Z1 NetWalker – 5 collos kijelzővel

By  | 

A laptopok kijelzője egyre csökken, a pár éve új kategóriát teremtett netbookok sikere továbbra sem lankad, míg a másik oldalon jönnek az egyre nagyobb és szebb kijelzővel büszkélkedő okostelefonok. A Sharp PC-Z1 méretében és tudásában valahova a kettő közé pottyant be, kisebb könnyebb, mint a 7 collos Asus EEE PC.

A Sharp PC-Z1 NetWalker 5(!) collos 1024*600 érintőképernyővel érkezik. Ez a méret-felbontás arány hasonlóan apró képpontokat eredményez mint a Sony Vaio P esetében, így mondjuk a 8-as betűvel szedett szövegek már nagyon nehezen olvashatóak. Persze minden böngészőben, szövegszerkesztőben ott a nagyítás lehetősége, így ez nem feltétlenül jelent gondot, cserébe penge éles a kép.

 

 

Az alig nagyobb, mint A6-os (nem Audi, papír) méretű (16*11*2 cm) minibook 40 dekán mérlegel. Maradhat?
Belsejében egy ARM Cortex-A8 architekturájú 800MHz-es Freescale i.MX515 CPU ketyeg. A kis gép 512 MB RAM-ot és 4 GB flash memóriát kapott. Ez utóbbi a microSD-vel további 16 GB-tal bővíthető. Van még benne 802.11b/g WiFi, 2x USB, és QWERTY billentyűzet. A PC-Z1 3 másodperc alatt villámbootol az aksija pedig 10 órát bírja.

Kérdés a termék pozícionálása. A nevéből és az F billentyűk fölé helyezett böngészőgombokból egyértelműen kiderül, hogy a Sharp elsősorban mobil internetezésre szánja, ennek ellenére a WiFi mellől hiányzik a 3G. Böngészére és emailezésre tökéletes, elszántabbak az alapból telepített OpenOffice-szal is próbálkozhatnak, de a mini billentyűzetet biztos, hogy nem szakdolgozatírásra tervezték. Szeptember 25-én startol Japánban  44,800 yen-es (93 900,- Ft) árcetlivel.