Skully Helmet – a hightech bukónak hátul is van szeme

By  | 

Egy kanyargós szerpentinen motorozol a nyári melegben, teljesen átadva magad az útnak. Még azt sem veszed észre, hogy a visszapillantó-tükörben veszélyesen közeledik egy tűzpiros Ferrari, amelynek pilótája szintén belefeledkezett a vezetés nyújtotta örömökbe mit sem törődve a külvilággal. Bumm! Észre sem veszed és az egyik kanyarban az autó leszorít az útról.

SkullyHelmets 4 PhoneCall

Egy számodra ismeretlen városban a délutáni csúcs idején próbálod megtalálni a szállodát, ahol motoros túrád utolsó éjszakáját töltöd majd. A forgalomban nem ismered ki magad és folyamatosan tanulmányozod a kormányra szerelt GPS kijelzőjét, hogy pontosan merre jársz. Így teszel egy kereszteződésnél is, ahol nem veszed észre a balról túl gyorsan kihajtó autót. Csatt! Máris a motorháztetőn fekszel.

SkullyHelmets 1 HelmetDesign

Pont az ilyen helyzeteket próbálja megelőzni a Skully Helmet AR-1 motorosoknak szánt sisak, mely a Google Glass-hoz hasonlóan a kiterjesztett valóság elvén működik. Az autókból már jól ismert HUD (heads-up display) technológia segítségével nem szükséges többet levenni szemünket az útról, mivel a sisak kivetíti számunkra a fontosabb információkat a sisakrostély jobb alsó sarkára. A kis kijelzőn a 180 fokos látszószögű kamerának köszönhetően folyamatosan látjuk mi történik mögöttünk, az Android-alapú navigáció pedig kétféle módon is képes kivetíteni számunkra a helyes irányt. Választhatjuk a szokásos navigációt vagy ha nincs szükségünk térképre, egyszerű nyilacskák segítenek a tájékozódásban. Mindent hangvezérléssel irányítunk, egyáltalán nincs szükség a kezünkre és akár Bluetooth-on keresztül a telefonhívásainkat is intézni tudjuk.

SkullyHelmets 3 MapNavigation

A Skully Helmet készítői gondoltak arra is, ha már nem tudjuk elkerülni a balesetet. A sisakban benne van minden olyan biztonsági megoldás, amit a piacvezető márkákban is megtalálni. Szélcsatornában tesztelt aerodinamikus üvegszál külső héj, komfortos szivacsozás, könnyű súly, hatékony szellőzés valamint karcálló és tükröződésmentes sisakrostély.

skully-smart-helmet-2

Érdekesség, hogy az AR-1 nem az egyetlen kiterjesztett valóságon alapuló sisak, több cég is dolgozik hasonló termékeken, mint a Reevu, vagy a NuViz. Azonban ezek még csak prototípusok a Skully Helmet pedig hamarosan elkezdi a sisak bétatesztelését. Bárki jelentkezhet a tesztprogramba, de a várhatón megválogatják majd, hogy az 1000 dolláros sisakokat kinek is adják ki.