Google Glass: új infók és videó a Terminátor szemüvegről

By  | 

Tavaly hallhattunk először a Google egyik legizgalmasabb projektjéről a Terminátor szemüvegként is emlegetett Google Glass-ról. Azóta folyamatosan teaselnek minket újabb és újabb infókkal, videókkal, a Google alapító Sergey Brin már jó ideje a szemüveg prototípusát viselve jelenik meg sajtóeseményeken, bulikban. A szemüvegről már sokat tudhatunk, a legsarkalatosabb kérdés, amire eddig nem nagyon kaptunk választ mégis az interfész, kezelhetőség volt.

A válasz egy videó formájában érkezett meg. Eddig azt lehetett sejteni, sőt maga Sergey Brin is azt nyilatkozta korábban, hogy a szemüveg oldalán lévő érintőgombokkal lesz irányítható, a tegnap napvilágot látott hivatalos videó azonban egyértelműsíti, hogy a Google Glass hangvezérléssel lesz irányítható.

A szemüveg viselője a jobb felső sarokban egy kis áttetsző négyzetes menüben kap vizuális visszajelzést arról, hogy sikeres volt a hang utasítás, milyen parancsot sikerült aktiválnia. A videóból kiderült, hogy hangvezérléssel fotózhatunk, videót rögzíthetünk, a hangout parancsra azt azonnal megoszthatjuk ismerőseinkkel. Navigálhatunk, keresést indíthatunk, de akár egy természetes kérdést is feltehetünk, amit a szemüveg majd megpróbál értelmezni és megadni a választ. Hogy telefonáláskor, társalgás közben ne zavarjuk össze a készüléket, minden hangutasítást egy „okay, Glass” kezdőparanccsal kell kezdeni. Így mondjuk lehet, hogy lecsúszunk egy fotó elkészítéséről, de lehet úgy sem lehetne gyorsabban lőni, ha a fényképezőgépet vagy a telefont a zsebünkből kellene előrángatni a kérdéses pillanatban.

Az új fotók alapján a Google Glass egyre csinosabb, viselhetőbb lesz és rugalmasságát, strapabíróságát is bemutatják, így akár sportolás, bringázás, futás közben is remekül használható lesz.

Remek ötlet még a google translate alapokat használó „szinkrontolmács” funkció is. Az egyik videón pl. Bangkokban evés közben viselője megkérdezi a szemüveget, hogyan is van thaiul, hogy „nagyon finom”, mire a Google Glass, nem csak hogy bemondja helyes kiejtéssel a kifejezést, de szövegesen a szóképet is megjeleníti.

Idegenvezető üzemmódban pedig akár kérdés nélkül, geolokációs adatok alapján is tolja az infókat a környezetünkben lévő látványosságokról.

A Google Glass még nem kapható, de már így is nagy a sorban állás, pedig nem jön majd olcsón. $1.500 (330.000 Ft) kell majd érte kicsengetni, a fejlesztői verzió pedig majd ennél is többe kerül. Ennek ellenére nem elég, ha megvan rá a pénzünk, mert ha elsők között akarjuk megkaparintani a cuccot, akkor az #ifihadglass Twitter csatornán le kell írnunk, hogy mit kezdenénk vele, mire használnák, ha megvehetnénk.

2 hozzászólás