Scrubba – a világ legkisebb mosógépe

By  | 

Akik kirándulásokra, hosszabb utazásokra igyekszenek minimalizálni a magukkal vitt ruhamennyiséget, és nem feltétlenül szeretnének külön mosógépes helyet beiktatni, azoknak itt a fapados megoldás.

A hordozható mosógép ötlete akkor született, amikor a feltalálója, Ashley Newland két éve a Kilimandzsárót készült megmászni, és lévén csak pár váltásnyi ruhát vitt magával az útra, meglehetősen gyakran kellett újramosnia eléggé kezdetleges módszerekkel. Vízálló táskában ugyan áztatta a cuccait, de ez nem bizonyult eléggé hatékonynak, kombinálta hát egy rugalmas kialakítású hullámos mosólappal, ami kicsit más formában már évszázadok óta bevált technika ruhatisztításhoz, és amit kapott, az egy mindössze 180 grammos, zsebbe összecsomagolható kistáska, a Scrubba, amit bárhova magunkkal vihetünk.

A használata rendkívül egyszerű, elsőként elég a samponunkból vagy tusfürdőből két-három cseppnyi a zacsiba, aztán mehet bele 2-3 liter víz, majd szépen lezárjuk és egy kis szelepen keresztül kinyomjuk belőle a bentmaradt levegőt. Jöhet a mosási ciklus, ami összesen 20-40 másodpercet vesz igénybe és igazából csak nyomogatásból és préselésből áll, ezután tulajdonképpen készen is vagyunk, a használt vizet kiöntjük és maximum még öblítünk egyet a ruhaadagon.

Az a nagyszerű az egészben, hogy ezzel a módszerrel akár vonaton vagy repülőn is moshatunk, és máris megspóroljuk a hotelekben elszórt aprót a fizetős automatákhoz, és nem is kell már sokat várni a megjelenésre, a Scrubba idén áprilistól már kapható lesz 40 dollárért (~9.000 Ft).

A tovább utáni videón megtekinthető a nem túl bonyolult mosási művelet.

6 hozzászólás

 1. KAWAszaki

  2012. március 31. szombat at 07:51

  1) ez nem mosógép, max. egy „mosózsák”.
  2) a videóhoz: oké, mosószer, víz, lötyögtet, nyomkod … öblítés?

 2. olaf

  2012. március 31. szombat at 15:49

  hát lehet értelme, de egy erősebb kukászsákkal megcsinálom ugyanezt, és az nem 9 ezer ft…

 3. Gabi

  2012. április 1. vasárnap at 20:30

  Azért egy perces mosás/lötyögtetéstől a mosás elég messze van. Egy rendes mosógép program nem véletlenül fut 60-100 percig.
  Ahol hozzájutunk 2 liter vízhez, ott van mosdókagyló és abban mindez elvégezhető, ott öblíteni is lehet, van hová tenni a koszos vizet…

 4. macs

  2012. április 2. hétfő at 21:05

  Már megyek is a természetbe mosni! Mosószerrel!

 5. Paja

  2012. április 3. kedd at 12:39

  Valami nekem nem stimmel! Ismereteim szerint a mosószer, csak a felületi feszültséget, így a kosz tapadását gyengíti, de az eltávolításhoz az un. kavitációs hatás szükséges, melyet a víz és a levegő határán kialakuló apró buborékok felpattanása okoz. Ezt csinálja a mosógép is, amikor a ruhát a vízben lötyögteti.
  Amikor csak mosószerbe áztatunk, majd kiöblítjük a ruhát, akkor az öblítéskor követjük ezt el.
  Itt, mivel kiereszti a levegőt, ez nem jöhet létre. Akkor hogyan tisztít?

 6. hey

  2012. április 18. szerda at 18:35

  ez leginkább arra jó, ha mondjuk teleizzadsz túrázáskor egy polót..stb akkor a szagot kihozza, nem feltétlen a felületi szennyezéseket, ami a felhasználási területét figyelembe véve teljesen reális