Samsung UE65HU7500 4K TV teszt

By  | 

Az IFA 2014 részben a 4K (3840*2160 pixel) felbontású TV-kről szólt, de egészen más egy kiállítás forgatagában egy pillantást vetni egy ilyen csúcskészülékre, mint 10 napra összeköltözni vele és közelebbről is megismerni. Először csak egy 55”-os modellről volt szó, de végül egy hatalmas 65”-os (163 cm képátló) érkezett. A doboza még ennél is nagyobb volt, csak állítva fért be a liftbe. A saját 46”-os fullHD pár napra egy lepedővel letakarva a sarokba került, hogy helyét elfoglalhassa a Samsung UE65HU7500 4K UHDTV. A nappali nem túl nagy, a kanapé, a nézőtávolság alig 3 méter, így úgy voltam, hogy egy 46”-osnál nagyobb TV semmiképpen sem illik a szobába. Meggondoltam, mégis illik!

samsung_4K_UE65HU7500_UHDTV

Design

Nem is a súly, de a méreteknél fogva a setup mindenképpen két emberes produkció, de amint a helyére került a kábelek csatlakoztatása, a menü és a távirányító (amiből egyébként kettő is van) egyértelmű, így az érkezést pár percen belül már elindíthatjuk az első gyártói tesztvideót a mellékelt USB 3.0-as külső winyóról. A szupervékony, alig-keretes TV hatalmas mérete ellenére a szálcsiszolt Aero állvány támogatásával, mintha lebegne a levegőben, egyedül a forgatás opciót hiányoltam.

Samsung-UE65HU7500_Vd1_1200

Képminőség

Először csak lesünk, beszippantanak az egymást követő szuperlátványos és nem hiába divatos time-lapse videók, aztán negyedóra ámulat után meresztjük a szemünket, keressük a hibákat, de nem találunk.
Mint a legtöbb LED LCD TV esetében a tökéletes feketék érdekében a TV az adott pixeleket teljesen kikapcsolja, így hibátlanul teljesíti a feladatot. Háttérvilágítás: e téren is top kategória, a képernyő közepe és szélei között nem igazán lehet felfedezni különbséget, homogenitás pipa. Ami még esetleg a nagyfelbontású TV-k gyengéje szokott lenni az a gyors akciójelenetekből lassú pásztázásra váltás vagy fordítva, ilyen típusú megbicsaklással sem igazán találkoztunk, az 1000 Hz-es CMR-r (Clear Motion Rate) nehéz megakasztani.

tv-led-ultra-hd-samsung-hu7500

A natív 4K felbontású kép mindent visz, már-már irreálisan ütős színek, részletgazdag textúrák, tűéles szélek, tökéletes fekete, erős kontraszt, azt hiszem kimondhatjuk, hogy szebb, mint a valóság. Be is fejezzük az ömlengést, nézzünk pár érdekes funkciót!

Smart interface

A Samsung UE65HU7500 4K UHD TV-ben már egy négymagos processzor dolgozik, ami kell is multitaskolásnál, böngészésnél, okos funkcióknál. A korábbi Smart felület jelentős ráncfelvarráson ment keresztül. Első kicsit szokatlan és nem egyértelmű, de aztán hamar megismerjük az öt képernyőre osztott (játékok, alkalmazások, TV, on-demand tartalom, multimédia) navigációt. Újdonság a távirányítón figyelő Smart Hub gomb, ami végre úgy tölti be a felületen, hogy közben nem dob ki minket az aktuális tevékenységünkből.

Egy 100+ gombos nagy távirányító helyett két kisebbet kapunk a TV-hez: az egyik egy klasszik nyomógombos a legszükségesebb funkciókkal, míg a másik mind megjelenésében, mind funkciójában egy sokkal izgalmasabb Smart Remote megoldás: a levegőben hadonászva egy pointert mozgathatunk a képernyőn, azaz, mintha egy egér lenne a kezünkben, de asztal, egérpad sem kell hozzá. Ennek segítségével például egész gyorsan be lehet „gépelni” pár keresőszót google-be vagy youtube-on a kijelzőn megjelenő virtuális billentyűzet segítségével.

samsung_smart_remote_2b

Ha pedig még gyorsabban szeretnénk gépelni vagy nem elég a családban a két távirányító, akkor van egy harmadik megoldás is: iOS vagy Androidos okostelefonunkra vagy még inkább táblagépünkre telepíthetjük a Samsung Smart View 2 alkalmazást, amelynek segítségével teljes kontrollunk lesz a TV felett. Sőt fordítva is működik, nem csak a mobilunkról irányíthatjuk a TV, hanem a TV adást is továbbíthatjuk mobilunkra.
Sőt a TV-t akár hangvezérléssel is irányíthatjuk! Igaz csatornát váltani talán gyorsabb egy gombnyomással, de egy Google keresés esetében valószínűleg hanggal ráverünk a virtuális billentyűzeten való pötyögésre.

Samsung Multi-Link Screen

A funkcióval négy különböző tartalmat, képernyőt nézhetünk egyszerre és mivel pont 4x akkora felbontást kínál, mint a full HD, így akár 4 különböző full HD tartalom is futhat egymás mellett párhuzamosan. Egyidőben nézhetünk focit, közben egy böngészőt nyitva fogadhatunk a játék kimenetelére, miközben egy youtube és egy vimeo videó is fut párhuzamosan.

samsung_4K

4K tartalom

Ami hiányosság, de nem a tévéé, az az egyelőre igencsak szűkös 4K tartalom kínálat. Az még oké, hogy nincs 4K közvetítés (egyébként a full HD-nak is örülünk), de az már nagyobb csalódás, amikor nemhogy teljes filmet, de egy valamire való 4K trailert sem találunk szerte az interneten. Találunk persze, de nem minden 4K, ami elsőre annak látszik. Egy megfelelően jó minőségben, mondjuk h264 codec-kel tömörített 2160p videó bitrátája kb. 60-65Mbit. Így az 1:33 perces alig 100 MB-osra (kb. 8 Mbit) agyontömörített Hercules 4K trailer borzasztó volt, a 2:12-es 440MB-os Elysium 4K trailer (kb.24Mbit) már határeset, viszont a 42 mp-es 60Mbit bitrátájú pekingi kacsa szeletelős videó (4K Chimei Inn – keressünk rá) már valóban hozta azt a szintet, amit a Samsung gyári demo videói, így tényleg nyálcsorgatóan lenyűgöző volt a tálalás.

Netflix egyelőre nincs idehaza, így a másik módszer, hogy 4K felbontású Youtube videókra vadászunk. Itt is hasonló problémába botlottunk: vagy túl tömörített volt az anyag vagy nem bírtuk sávszélességgel, de azért találtunk és végignéztünk jópár látványos 2160p utazós videót.

samsung-4k-3

Ha igazán ütős 4K videót szeretnénk nézegetni, akkor rendeljük meg a TimeScapes-et. A 65Mbit-es 4k H264 mellett 370Mbit-es Cineform tömörítéssel is elérhető, igaz így 120GB és egy winyóval együtt szállítják:)

Persze az állóképekről se feledkezzünk meg! Miután 5x végignéztük a demóvideókat és Youtube-on ismét felbukkantak a már megnézet anyagok és minden jelenleg elérhető 4K trailer letorrenteztünk előástuk a korábbi utazós fotókat. A 16-20 megapixeles úti fotók a full HD négyszeresében 165 cm-es képátlón lapozgatva elég nagy flash volt, mintha még egyszer végigjártuk volna az utat.

Árcetli

A tesztkészülék megérkezését követően az árára rákeresve izzadó tenyérrel írtuk alá a felelősségvállalási nyilatkozatot és bíztunk benne, hogy a szomszédok nem figyeltek fel arra, hogy mi érkezett a lakásba. A 4K a fullHD felbontásának négyszerese és az árát is a pixelek száma szerint mérik, azaz nagyjából négyszer annyiba kerül, mint egy hasonló funkcionalitású 1080p TV. A Samsung UE65HU7500 hazai megjelenésének pillanatában június környékén br. 1,15m Ft-os árcetlivel jelent meg, most szűk három hónappal később már negyedével olcsóbban 888e Ft-ért begyűjthetjük.

Samsung UE65HU7500 4K UHD TV specifikáció:

  • Kijelző: 65” (165cm), 3840*2160p Ultra Clear LED panel, 145 cm széles, 87 cm magas, 28 kg
  • Videó: Quadmatic képjavító automatika, 1000 Hz CMR, dinamikus kontraszt, micro dimming, local dimming, kép a képben (PIP), 3D, EPG,
  • Audio: Dolby, DTS, 3D, 6x10W RMS hangteljesítmény, mélynyomóval
  • Tuner: Twin Tuner, DVB-T / C / S2, CI+ (1.3)
  • Kapcsolat: 4 HDMI, 3 USB, Wifi, Ethernet (LAN), fülhallgató, digitális optikai audio, scart, Komponens, Kompozit

A TV-t a Samsung hazai képviseltétől kaptuk tesztelésre.