Monster vizipók

By  | 

Pár hete meglepve, majd irigykedve nézte a San Franciscoi parti őrség az óriás vizipók öbölbeli cirkálását. A Proteus-ra keresztelt katamarán futotta tesztköreit. A megabogár 30 méter hosszú/széles, de felfújható talpainak köszönhetően mindössze 30 cm a merülése, így remekül alkalmazható sekély vízben, partközelben is.

Az agresszív külsejű vizijárművet két egyenként 355 lóerős dízelerőforrás gyorsítja 100 km/h-s sebesség fölé. A mindössze két személy által elnavigálható katamarán képes egy tankolással az óceán átszelésre, hatótávolsága több, mint 8000 km. A tor, potrohként középen helyet foglaló óriás kabin titánium rugókkal van a lábak által alkotott futóműre felfüggesztve felülről, azaz alulról, így biztostva az utasok kényelmét rázós hullámzás esetén is. Sőt a kabin önjáró és bármikor a vízfelszínre engedhető. A kabinnak többféle kialakítása fog elkészülni a 2 személyes luxustól a 12 személyes fapados verzióig.  

A Szilícium-völgybeli tulajok, alkotók azt mondják, hogy olcsó hobbi, kevesebb, mint 5 millió dollárból (1 Mrd Ft) kijön, ha csak beekrülési költésget nézzük. (A világ legdrágább magántulajdonban lévő megjachtja 100 millió dollárnál is többet kóstál) Egyelőre nincs szó kereskedelmi forgalomba kerülésről. A Proteus honlapja