Egy sör a víz alatt? – Guinness mélytengeri bár

By  | 

A Guinness sörgyár méltóképpen szeretné megünnepelni fennállásának 250-dik évfordulóját, amikor is Arthur Guinness a dublini St. James’s Gate sőrfőzdére megkötötte a 9000 évre szóló (!) haszonbérleti szerződését . A Guinness Sea Experience versenypályázat keretében a Jump Studios londoni építészcég kapta a megbízást, hogy valami emlékezeteset alkosson az „Alive Inside” szlogen szellemében, előrukkolták hát a világ első mélytengeri, lesüllyeszthető bárjával, amit ráadásul egy tengeralattjáróból alakítanak ki.

A bárka első helyszíne a Stockholm környékén elterülő szigetvilág a Balti-tengeren, ahol a tengerfenékre lesüllyesztett bárkában egy globális promóciós játék keretében egy szerencsés belga nyertes, Evelyn Gridelet már iszogathatta a híres sörmárkát.

A kivitelezésnél figyelembe kellett venni a rendkívül zord körülményeket, így az elemek összeillesztése is nulla fok alatti környezetben történt Nicholas Alexander svéd mérnök segítségével, a belső tér kialakításakor pedig nagy kihívást jelentett a mindössze 11 négyzetméteres fedélzet, valamint a szellőztetés, tűzvédelmi előírások és a mindennapos karbantartás megoldása.

A kicsit klausztrofób élményt enyhíti a dizájnos bárpult, az egész belső fedélzet lényegében gumilemezekkel tarkított, üveggel megerősített műanyag-bevonatból készült, amiket buborékszerű üregek tarkítanak, ezekben többnyire LED-lámpák bújnak meg, de egyébként pohár- vagy sörtartóként is funkcionálhatnak. Amilyen élénk és futurisztikus a tengeralattjárós bár belseje a többtízméteres mélységben, lehet hogy még sör sem kell majd a bódult állapot eléréséhez.