Antec Skeleton – a csontvázház

By  | 

Mi alapján választunk számítógépházat? Zajtalan működés, ha túlhajtott erőmű, akkor megfelelő hűtés, ütős design, méret vs. bővíthetőség, esetleg a végén még az árcédulát is megnézzük?

Ami a hatékony hűtést illeti, eddig mindenhol azt tömték a fejünkbe, hogy a ház az legyen zárt jól kialakított, megtervezett szélcsatornákkal, ami egy front és egy-két hátsó venti segítségével nagy teljesítményű renszerek esetén is megfelelő átszellőztetést eredményez. Erre az Antec, aki ráadásul nem egy rossz név az iparban, forradalmat próbál indítani a világ első sorozatgyártású nyitott házával. Akkor most kinek higgyünk? Tényleg indokolt vagy megint a marketing és a design járatja velünk a bolondját?

A fotók ne tévesszenek meg senkit. Nem mini Barebone PC házról van itt szó, hanem normál  ATX alaplap (kb. 35*35 cm) befogadására alkalmas rendszerről, melyben 4 meghajtó és 7 bővítőkártya számára van tágas hely. A hűtésről pedig egy az egész tetejére helyezett, három sebességben állítható monstre nagy 25 centis ventillátor gondoskodik, amihez a front panelen még egy 92 mm-es winyóhűtő venti is besegít. Ház borítás, hangszigetelés nélkül nem szeretnék az asztalunkon tárolni, bár minél nagyobb a venti annál alacsonyabb fordulatszámon és zajszint mellett tudja ugyanazt a hűtési teljesítményt produkálni. Mindezek ellenére a gyártó oldalán a specifikációban nem található dB érték, talán nem véletlenül, viszont a ház akár rackelhető is, azaz lehet, hogy nem is az íróasztalra, hanem a szerverszoba hátsó polcára tervezték, ahol meg már oly mindegy milyen hangos. Egyébként tetszik, jó az ötlet, igényes és merész a kivitelezés, de túl sok szól ellene, hogy egyáltalán elgondolkodjak a jelenlegi ház cseréjén. Hamarosan kapható – hirdeti a site, az árcetli viszont egyelőre nem nyilvános. Antec Skeleton