OLED TV körkép – CES2009

By  | 

Pont egy ével ezelőtt, a tavalyi CES-re sikerült a Sony-nak összehoznia az első OLED TV-t a 11 collos (28 cm) XEL-1-et. Idénre szinte az összes gyártó beígérte saját, nézhető méretű modelljét, sőt tavaly januárban még reménykedni lehetett, hogy ezek a karácsony előtt meg is jelennek a boltokban, de ez csak a Sony-nak sikerült. Mindenki biztos volt abban, hogy az idei CES-en a nagy gyártók standjai az OLED TV-ktől fognak roskadozni. Ezzel szemben majdnem, hogy egy helyben járt az OLED piac az elmúlt 12 hónapban. Az ígéretek csak kis része teljesült. A gyártók, ha sorozatgyártásba került modellekel nem is, majdnem végleges prototípusokkal azért előálltak.


A SONY XEL-1 – tavalyról már ismerjük

Sőt idén már papírvékony AMOLED (AM = Active Matrix) tévékkel is találkozhattunk, melyek a "hagyományos", passzív OLED TV-knél is szebb képet produkálnak, kevesebbet fogyasztanak, strapabíróak, akár hajlítgathatóak is.


Az LG is beszállt a versenybe – 15 collos AMOLED

Illetve az AMOLED TV-knek van még egy nagy előnyük, amit eddig nem domborítottak ki, mégpedig a jövőben várható alacsony gyártási költségek. Egyelőre méregdrága őket előállítani, így a Sony nem csak a konkurencia hiánya miatt árazta be 300 000 Ft fölé a 28 centis TV-t. Állítólag a piac telítődésén felül még az döntheti be az árakat, ha megvalósul a gyártók azon törekvése, hogy a kijelzők "nyomtatással" legyenek előállíthatóak. Azaz egy hengerről legördülő papírvékony műanyag lapra tudják "rányomtatni" az OLED kijelzőt.

Nézzük, hogy áll most az OLED TV piac, kitől, milyen modellekre számíthatunk az idén, mit láttunk a CES-en:

SONY

A Sony a tavalyi kisTV után valóban bemutatott egy nappaliban is használható méretű,  27" (70 cm) képátlójú modelt, mely alig 1 mm vékony. Ez már full HD (1920×1080). Azt hiszem ez a XEL-2.
Howard Stringer a cég vezérigazgatója pedig egy hajlítgatható OLED kijelzővel villantott keynote beszéde alatt, melyen éppen egy Beyonce klip futott és azt tekergette.
Képzeljük csak el milyen könnyű dolguk lesz a betörőknek. Eddig 50-80 kilós, kombiba is nehezen begyömöszölhető CRT-kkel kellett megküzdeniük, most meg feltekerik és elviszik egy poszterhengerben.


LG

OLED TV ügyben legtöbbet az LG standján nézelődtünk, ahol egy 15 collos (38 cm) darabot szaglászhattunk körbe, melynek vastagsága hihetetlen 0,85 mm (!) azaz nincs egy miliméter, gyakorlatilag papírvékony, amit még látványosabban kihagsúlyoztak azzal, hogy a desktop modellen kívül 5-6 darabot "felragasztottak" egy üvegfalú display-re, így minden oldalról jól szemügyre lehetett venni, hogy nem csalás a dolog.

A kép, a színdinamika pazar. Ilyen kicsi képernyőn HD felbontásnál akármilyen közelről is nézzük nem lehet kivenni a pixeleket. A betekintési szögtől függetlenül, minden irányból hozza a formáját. A megjelenést illetően nincs egybehangzó vélemény. Valaki azt mondta, hogy már idén nyáron kapható lesz egy picit vastagabb 1,5 mm-es:) modell, míg mástól azt hallottuk, hogy 2011 előtt ne keressük a boltokban. Érdekes.


SAMSUNG

Panaszkodtunk, hogy egyelőre még kicsik az OLED TV-k. A legnagyobbat a Samsung standján láttuk. A maga 31" (80 cm) képátlójával beelőzte a Sonyt is és egy nézhető méretű képernyőt alkotott, igaz ez azért nem rétestészta, masszív 4,3 mm vastag. Fekete mellett fehér keretes verziót is kiállítottak, idén az lesz a menő állítólag.
Volt még itt egy kisebb 14 collos LED TV és egy 7 collos AMOLED kijelző, illetve egy átlátszó kijelző is (erről majd külön).


… hol vannak a többiek?

A többiek háza táján nem láttunk OLED TV-ket. Vagy nagyon eldugták őket vagy egyelőre még csak a zárt falak mögött folynak a fejlesztések. A Sharp konkértan nyilatkozta, hogy az OLED még túl korai, így ők még az LCD piacra fókuszálnak, viszont azért reménykedtem, hogy a Panasonic, Pioneer, Philips. Toshiba vagy Sanyo standokon is lesz valami OLED csemege, de nem.