iPhone 3G – gyorsabb, olcsóbb

By  | 

Steve Jobs a WWDC 2008 fejlesztői konferencia megnyitóján bemutatta az iPhone 3G modellt, mely az iPhone forradalmian új kezelőfelületét és szolgáltatásait 3G hálózati támogatással, beépített GPS vevővel és az új szoftvernek köszönhetően Microsoft Exchange ActiveSync támogatással egészíti ki. Az iPhone platformra már több száz alkalmazás is készült, a közelmúltban kiadott, már több mint 250.000 példányban letöltött fejlesztői környezetnek (iPhone SDK) köszönhetően. Az új iPhone modell sokkal kedvezőbb áron kerül piacra, először július 11-én 22 országban, majd az év végére már több mint 70 országban, így Magyarországon is.

Az iPhone 3G gyors internet-hozzáférést biztosít a négysávos GSM és háromsávos HSDPA adatkapcsolatnak köszönhetően, de támogatja még az EDGE és Wi-Fi hálózatokat is automatikusan kiválasztva közülük az éppen hozzáférhető leggyorsabbat. Az új iPhone 3G ezen felül könnyebbé teszi a hang- és adatkapcsolatok párhuzamos kezelését is, így akár telefonbeszélgetés közben is elérhetők hálózati szolgáltatásai.


A jelentős mértékben továbbfejlesztett iPhone 2.0 szoftver új szolgáltatásainak, így például a Microsoft Exchange ActiveSync és Cisco IPsec VPN támogatásnak, valamint az iPhone SDK-ra épülő független fejlesztéseknek köszönhetően az új iPhone 3G jól illeszkedik a vállalati IT infrastruktúrába is. Az iPhone SDK lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy kihasználják az iPhone döbbenetes Multi-Touch felhasználói felületét, animációs technológiáit, gyorsulásmérőjét, GPS-vevőjét saját alkalmazásaikban, a világ legerősebb mobil platformját létrehozva.


Steve Jobs keynote-ja 60 másodpercben

Az új App Store szolgáltatásnak köszönhetôen az iPhone felhasználói közvetlenül a készülékre tölthetnek majd le számtalan programot az éppen hozzáférhető 3G vagy Wi-Fi kapcsolaton keresztül. Egyes szoftverek ingyenesek, míg mások on-line fizetéssel vásárolhatók meg. Az App Store képes értesítést küldeni az egyes szoftverek használói számára, ha újabb frissítés jelenik meg. Indulásakor az App Store 62 országban lesz elérhetô.

Sok egyéb izgalmas új szolgáltatás mellett az új iPhone 2.0 szoftver képes térképek kezelésére, GPS támogatást nyújt, új funkciókkal lett felvértezve az e-mail üzenetek tömeges kezelése és a tartalom szerinti keresés céljából, valamint tudományos számológépet is tartalmaz már. Az iPhone 3G 10 órás beszélgetési időt kínál 2G hálózatokon, 5 órát 3G hálózatokon, akár 6 óra mobil web-böngészést illetve 7 óra videó-lejátszást tesz lehetővé.

Az iPhone 3G funkcióit jól kiegészíti az új MobileMe szolgáltatás, mely fejlett internetes levelezést, valamint hálózati naptárat, címtárat és webes galériát kínál. Az MobileMe szolgáltatásnak köszönhetően az e-mail üzenetek is automatikusan, azonnal továbbítódnak az iPhone 3G készülékre, nem kell a levelek letöltését a felhasználónak kezdeményeznie; ugyanígy a naptár-bejegyzések és a megosztott címtárak is azonnal frissülnek.