3144 bicikli a levegőben – Forever Bicycles

By  | 

ai-weiwei-forever-db13

Ai Weiwei kínai művész és aktivista egy nem mindennapi installációt húzott fel a Scotiabank Nuit Blanche kiállítás keretében Toronto belvárosában. A ’Forever Bicycles’ alkotáshoz a készítő összesen 3144 darab rozsdamentes acélból készült kétkerekűt használt fel, amik 30 méter hosszan és 9 méter magasan terpeszkednek a Nathan Phillips tér fölé.

ai-weiwei-forever-db07

ai-weiwei-forever-db06

A bicikliket persze nem a helyiektől kobozták el az utcán, hanem egy ismert kínai kerékpár-gyártó, a Yong Jiu bocsátotta a művész rendelkezésére, aminek a neve angolul szó szerint Forever-t jelent.

ai-weiwei-forever-db10

ai-weiwei-forever-db11

ai-weiwei-forever-db12

ai-weiwei-forever-db08

Weiwei korábban is előszeretettel használt kerékpárokat, 2008-ban a Galleria Continua kiállításra például 760 darab kétkerekűt pakolt egymásra a ’Very Yao’ és ’Stacked’ műveinél, és mostani labirintusszerű alkotásával is szimbolikusan a változó kínai és globális társadalmi környezetre kívánja felhívni a figyelmet.

ai-weiwei-forever-db04

ai-weiwei-forever-db03

ai-weiwei-forever-db01

A biciklierdő korábbi verzióját a tajvani képzőművészeti múzeumban állították ki még 2011-ben, onnan speciális konténerekben szállították át a Csendes-óceánon keresztül Kanadába, ahol ezúttal a nyílt utcán, derült ég alatt tekinthető meg a kompozíció 5 másik kiállítási tárggyal együtt, egészen október 27-éig.

ai-weiwei-forever-db05

1 hozzászólás