Elfújta a szél – a házat

By  | 

Amerikában sokan még élénken emlékeznek az Andrew-hurrikánra, ami 1992-ben csapott le a floridai partokra, több mint 27 milliárd dolláros kárt okozva és többszázezer embert földönfutóvá téve. Az USA-t érő legpusztítóbb viharok között harmadikként jegyzett hurrikán, bár „csak” 3-as erősségűnek számított, váratlanul érte az amerikaiakat, érkezésekor az építészek egyszerűen nem voltak még felkészülve arra, hogy viharálló konstrukciókat építsenek a part mentén, és nem létezett semmilyen irányelv az építési tervekre.

A floridai nemzetközi egyetem hurrikán-kutató központja (IHRC) éppen ezért kifejlesztett egy hurrikán-szimuláló modellt, hogy a jövőbeli Andrew-viharokra gondolva különböző építési anyagokat és épülettípusokat tudjanak tesztelni kontrollált körülmények között.

A 8 millió dolláros Wall of Wind (WOW!) nevezetű monstrum 6 méter széles és 4 és fél méter magas, és egy tucat ventillátorból áll, amik egyenként 700 lóerős(!) teljesítményre képesek, így maximálisan 252 km/órás szélvihart is tudnak velük a kutatók szimulálni. Több mint 85.000 köbméternyi levegő áramlik ekkor percenként (lehetne vele procit hűteni rendesen), ez gyakorlatilag megfelel egy 5-ös erősségű hurrikánnak, közben a levegőben keletkező turbulenciákat egy áramláskezelő rendszerrel tudják menedzselni, sőt intenzív vízfecskendezést is beiktatnak a tesztekbe, hogy a hurrikánnal járó égszakadást is tanulmányozzák.

Sok időt és erőforrást emésztett fel, mire eljutottak a jelenlegi verzióhoz, 2007-ben mindössze egy kétventillátoros darabbal indítottak, bár már az is 192 km/h-s széllökéseket produkált, később pedig a hatventillátoros RenaissanceRe-modellel is komplett egyszintes házmodelleket lapítottak szét. A hurrikánkutató intézet vezetője, Erik Salna szerint minden egyes viharcsillapító technikákra elköltött dollár négyet spórol meg a későbbi esetleges károkból és a takarítási munkálatokból, így mindenképp érdemes lesz  figyelembe venni az intézet kutatási eredményeit új partmenti ingatlanok tervezésénél.

Videók a tovább után!