Ragassz kütyüket a falra, plafonra: Grippy Pad

By  | 

A legtöbb gekkó végtagjain széles, bőrlebenyes ujjak vannak, amelyek alsó felületét nagyon finom sörtékből álló tapadólemezkék borítják. A talaj legapróbb egyenetlenségeibe is beleakaszkodnak, így a gekkó akár függőleges ablaküvegen vagy a plafonon is tud szaladni. A tapadóerőre jellemző, hogy a 150 grammos hüllő, testsúlyának huszonötszörösét, akár 4 kg-ot is képes lenne felcipelni egy falon.

Amerikai tudósok már régóta kutatják a gekkók ezen különleges képességét és úgy néz ki az egyik a DARPA által pénzelt csapatnak sikerült megfejteniük a titkot és kifejlesztették a  Geckskin fedőnév alatt futó szintetikus gekkóbőrt, melyből egy kártyalapnyi darab egy 18 kg-os LED TV-t is feltapaszt a falra egy 10×10 cm-es darab sík felületen pedig akár 320 kg-ot is megtart.

A Geckskinnek egyelőre csak kutatók és az amerikai hadsereg örülhet, de már megérkezett a valamivel gyengébb, de hasonlóan meghökkentő képességekkel rendelkező, bárki számára elérhető és Magyarországon is megvásárolható Grippy Pad.

Felhasználási célját tekintve elsősorban autók műszerfalára tapaszthatunk kisebb-nagyobb dolgokat,mint például mobiltelefon, navigáció, napszemüveg stb. Bátrabbak kísérletezhetnek táblagéppel, iPaddel, a fenti tesztvideó szerint egy vízzel félig teli gőzölős vasalót is megtart egy függőleges felületen!  A különleges szilikonból készült Grippy Pad ragasztó nélkül úgy tapad a műszerfalra mint a polip karjai, vagyis a gekkó lábai. Vízálló, lemosható, bírja a napsütést, könnyen tisztítható. Az eszköz egy egyszerű mozdulattal és nyomtalanul (ragasztómaradékok hátramaradása vagy a felület károsodása nélkül) eltávolítható és sokszor felhasználható, anélkül, hogy közben veszítene hatékonyságából.

10 hozzászólás

 1. M

  2012. június 19. kedd at 16:55

  Évek óta lehet ilyet kapni, még a hülyevagyok, meg fukar boltokban is, ez aztán tech news! jaa hogy ez reklám a shopnak? oké :)

 2. Sharn

  2012. június 19. kedd at 16:56

  Nekem sikerült egy autos kiallitason egy ilyet beszereznem, es tenyleg szuper, nem gondolnad miket kibir.

 3. GoatX

  2012. június 19. kedd at 16:58

  Már jó ideje elérhető ebayen is, 1-2 dolláros tétel…(mármint a kocsiba való cucc nem a katonai)

 4. k

  2012. június 19. kedd at 17:09

  Az a nanopad de ez nem az:)

 5. Jozsó

  2012. június 19. kedd at 18:52

  Én nem ismertem és tetszik.

 6. husilaci

  2012. június 19. kedd at 23:11

  saturnban kb 4 éve van ilyen

 7. zsolesz

  2012. június 21. csütörtök at 12:45

  ez nem a nanopad és nem is kapható sehol máshol. Nekem a video egy kicsit érdekes mert olyan mintha a vágás után horizontálisan lefektették volna azt az ajtót, nem ?
  Mindegy engem az érdekelne hogy egy 10″ netbookot megtartana a műszerfalon, mondjuk ha nem is egy de kettő vagy három ilyen?

 8. Nonameee

  2012. június 21. csütörtök at 18:41

  nagyonnagy cucc:D nekem nagyon tetszik használom is ezerrel!felrakom a kormányra rá a telo és megy rola a gps a hívás meg akár a skype is…kihangosítva persze de mehet közbe videohívás is…aldiba 500ft körül volt szal itt egy kicsit drágállom de lehet az enyém valami gagyi és 1-2 honap mulva elveszti a tapadását. meg én nem is akarok notit agatni rá elég ha a telot megtartja

 9. RelakS

  2012. június 26. kedd at 06:35

  Nonameee: Aztán ha durran a lufi, akkor fogsz nagyon csodálkozni! Kormányra nem rakunk semmit, ha egy mód van rá!

  Amúgy a polipot minek kellett idekeverni? Annak tapadókorongja van, nem?
  Ezekkel kapcsolatban amúgy (meg az Alien filmeknél is :D ) csak egy dolog zavar: rendben, hogy ez a cucc erős, de mi van, ha a felület nem ilyen erős? :}

 10. zs

  2012. június 27. szerda at 16:20

  Már hosszú ideje van ilyen, bármelyik kínai piacon kapható. Egyébként a (BBC) Richard Hammond’s Invisible Worlds sorozat Off the Scale (3.) részében szépen bemutatják a gekkó ujjainak működését, ha valakit érdekel (Youtube-on fent van).