Microsoft Surface – Kézzelfogható Különvélemény

By  | 

Mindig cinkeljük a Microsoftot, Bill Gates-et, meg a Windowst, de úgy néz ki, hogy a cseppet sem rossz Zune után, most egy még jobb dologgal sikerült előrükkolniuk. Ha rosszindulatúak szeretnénk lennie, akkor mondhatnánk, hogy fél évvel ezelőtt más már csinált hasonlót a reacTable képében, de ha még így is lenne, akkor is számtalan remek ötletet pakoltak a Microsoft Surface-be.

Képzeljünk el egy felületet, asztallapot, mely képes felismerni és interakcióba lépni különböző tárgyakkal, legyen az egy mobil telefon, egy mp3 lejátszó vagy egy digitális fényképezőgép. Mind a rá helyezett készülékeket, mind a tartalmukat szabad kézzel, érintéssel manupulálhatjuk, mint ahogy azt az egyik demo videó bemutatja: digicammel lefotózzuk egy kollégát, a kamerát az asztalra helyezzük, melyből a képernyőként funkcionáló felületre dőlnek a képek, mintha azokat nagymama kartondobozából zúdítottuk volna ki. A nézegetésük, válogatásuk is hasonló. Kézzel lehet őket, húzogatni, forgatni, tologatni, sőt az iPhone esetében látott kétujjas / kétkezes technikával zoomolni. Ha a felületen fekszik egy mobil vagy egy PDA egy rántással átpöckölhetjük rá az imént készített fotókat, vagy a képet virtuálisan megfordítva a hátlapján megcímezhetjük és emailben továbbküldhetjük. Szóval ez az ún. surface computing, az életre kelt Minority Report.

Az első megjelenés év vége felé várható, első körben hotelekben, plázákban, éttermek, reptereken, mindehol a helyszíneknek megfelelő funkciókkal. A bevezető ára $10 000 (1,85M Ft) körül lesz, ami nem rettenetesen sok és azt ígérik, hogy 3-5 éven belül egy felsőkategóriás otthoni gép áráért elvihető lesz.

Mi van az "asztal alatt"?

A Microsoft Surface standard PC komponensekből áll, melyet kamerák és projektorok egészítenek ki. A prototípusban egy 3 Ghz-es Pentium 4 ketyeg, 2 GB RAM dolgozik, és egy bárki számára elérhető videókártya, gyári driverekkel, melyet a Microsoft saját fejlesztésű alkalmazás rétege támogat az érintőképernyős vezérlés megvalósulásában.

A PC képe egy az "asztal alatt" lévő DLP projektor segítségével jelenik meg a 30 coll (76 cm) képátlójú, csupán 1024×768-as felbontású felületen. Aztán van még benne egy táp, hangszórók, és 5 a felületet monitorozó kamera. Az érintőképernyő manipulálásának gyakorlatilag nincsenek határai, extrém körülmények között 52 ponttal képes egyszerre elbánni, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy mondjuk egyszerre 4 ember az összes ujjával lököd, forgat, zoomol egyszerre 12 db fotót a felületen.

Szóval most azt mondom, hogy hajrá MS, jó cuccot csináltatok! És persze érdeklődve várjuk mikor és mit lép erre a konkurencia!