Nyomtass Airbus-t hangárméretű 3D printerrel!

By  | 

Az Airbus egyik designere, Bastian Schaefer terveket készít egy olyan repülőgép-modellről, amit egy hangár méretű 3D printerrel lehet majd legyártani valamikor a távoli 2050-es évben. A 80×80 méter nagyságú printerből létrehozandó repülőt átlátszó anyagból szeretné létrehozni, így az utasoknak sokkal intenzívebb vizuális élményben lehet része a felhők felett.

A koncepció része továbbá az öntisztító belső tér, a különböző neurális hálózatok az ülések formájának utashoz idomulásához, antioxidánsokkal dúsított levegő és az emberi testhőt hasznosító rendszerek.

A két éve készülődő projekt előtt még számos akadály tornyosul, kezdetnek mindjárt ott van az ilyen méretben még egyáltalán nem is létező 3D-nyomtató, de a megvalósulása esetén egy 65%-al könnyebb géptestet kapnánk és nagyságrendekkel kisebb lenne a fenntartási költség, üzemanyagköltséget is beleértve. A technikai akadályok leküzdésére az EADS (European Aeronautic Defense and Space Company) innovációs szárnya egy központot hozott létre 2.6 millió fontból az Exeter-i egyetemen, ahol egyes repülőgép-alkatrészeket már 3D-ben kinyomtatva is tanulmányoznak, és ahol ez év végéig az Airbus A380-as modellek új kabin-ülések tervezését is véglegesítenék.

Bár már jelenleg is vannak ilyen 3D-komponensek a Eurofighter Typhoon gépek légkondicionálós részeiben, a hatalmas nyomtatott részeken kívül más is hátráltatja a kivitelezést, nevezetesen az átlátszó alumínium-szerkezet és különböző biopolimer anyagok használata, ez jelenleg ugyanis csak a tervezők fejében létezik.

Az izraeli Objet cég mindenesetre már jelenleg is kínál olyan szolgáltatást, ahol 107 különböző anyagból állít elő 3D-nyomatokat (de csak 60-70 centis méretig), így mindenképpen van fantázia abban, ha kombinálják a szintetikus biológiát az architekturális design-al. Még nagyon messze van a gyakorlati megvalósítása a 3D-s Airbus-gépeknek, jövő évtől azonban a nyomtatott ülések már ténylegesen is helyet kaphatnak a menetrend szerinti járatokon!

Videó a tovább után!


3D nyomtatók:

2 hozzászólás

  1. :-/

    2012. július 25. szerda at 10:01

    “antioxidánsokkal dúsított levegő” – hogy ne legyen benne oxigén?

  2. M

    2012. július 27. péntek at 12:06

    volt erre egy 9gag post 1-2 hete.. a kissrác élete első repülése…10 percig uuu, utána alvás… repülni rohadt unalmas, nem fogja senki órákig nézni a felhőket, látnivaló meg 2 percig van le/fel szállásnál. ez 1x élmény, erre a vidámpark való szvsz