MakerBot – Nyomtass nyulat Húsvétra!

By  | 

A gyerkőc a LEGO Halálcsillag kirakása közben lenyelte a legfontosabb építőelemet? No para, letöltjük, kinyomtatjuk! A fürdőkád lefolyója beszippantotta kedvenc fürdőkacsáját? Nem probléma, kacsamodell letölt, kinyomtat. Megálmodtuk hogy nézzen ki az új iPhone? Rendereljük le, nyomtassuk ki a prototípust! Persze a legdurvább a 2010-ben megjelent Organovo, mellyel akár mesterséges emberi szerveket is nyomtathatunk a jövőben!

Kézzel fogható műanyag tárgyak előállítására alkalmas 3D nyomtatók már 5-6 éve léteznek, sőt, előbb volt 3D nyomtató, mint 3D TV. Míg 2006-ban 8-10 milliót kellett kicsengetni egy ilyen szerkezetért, addig pár évvel később, már nem csak a kiváltságosok szórakozása lett a fürdőkacsa nyomtatás, hanem megjelentek az otthoni felhasználásra szánt belépő szintű, elfogadható árú (pár száz ezer Ft) replikátorok, mint pl. a Desktop Factory.

A MakerBot is ez utóbbi kategóriába tartozik. Az idei CES-re hozták ki a 3D nyomtató 2.0-ás változatát, mely szebb, gyorsabb, olcsóbb és nagyobb tárgyakat is képes nyomtatni. Pontosan 15x15x23 cm-re (kb. 5 liter) növekedett a legyártható tárgyak mérete. Azaz mint egy kiló kenyér, ahogy a cég CEO-ja az üveg nélküli szemüvegkeretet viselő Bre Pettis is bemutatja a tovább utáni videóban. Persze, ha alkatrészeket nyomtatunk, akkor akár egy sokkal nagyobb csillagrombolót, fürdőkacsát, nyulat, autómodellt is összerakhatunk. Illetve már nem lapraszerelve érkezik, így IKEA-s jártasság és feketeöves imbuszkulcs skillek nélkül is gyorsan beüzemelhető.

A 2012-es modell már két típusú anyaggal is képes operálni. Vagy ABS-t használ (mint a LEGO) vagy PLA-t (kukoricából készült bio anyag). Illetve újdonság még, hogy dupla hurkatöltővel rendelkezik,  azaz egyszerre két anyagot, két különböző színt is beletölthetünk, így már nem csak egyszínű sikító-rózsaszín nyulat printelhetünk, hanem akár egy földgömböt is, melyen a vízfelületek kékek, míg a térben is kiálló szárazföld rétegek pedig pl. zöldek. Sajnos csokit még nem fogad el inputként, pedig lehetne házilag gyártani az egyedi tervezésű húsvéti nyulainkat, télapókat, csoki óriáspandákat.

Az új gép LCD kijelzővel és egy konzoljáték irányító szervéhez hasonló vezérlővel is rendelkezik. A 3D modelleket pedig számítógép nélkül, az oldalába bepattintható SD kártyáról is tudja fogadni.

A MakerBot minden szempontból egyedi és a körítés is rendben van. A cég arca, vezérigazgatója, Bre Pettis, igazi megszállott geek és a Youtube videókban saját maga demózza a gépet állítólag üvegnélküli szemüvegkeretben. Biztos azt is nyomtatta. A MakerBot maga, pedig nem is a manapság oly divatos szálcsiszolt alumíniumból vagy zongoralakk fekete műanyagbók készült, hanem az alaplapot, procit, belsőségeket falemezek határolják. Az egész, mint egy hajóláda, de ez egyben a bája is.

Ja és igen, a MakerBot márka nevéhez fűződik a korábban bemutatott Egg-Bot, melynek lényege, hogy gömb-/tojásszerű tárgyak felületére tud rajzolni. Húsvéti tojás, karácsonyfadísz stb. Sőt a tavalyi sajnálatos katasztrófa, a Japán cunami áldozatainak megsegítésére, japán művészek által tervezett, az Egg-Bot által nyomtatott felülárazott fatojásokat is lehetett rendelni. Mi rendeltünk is egyet a szerkesztőségbe. Kis késéssel, de megérkezett a tojás.

Ha 1750 dollárért (420e Ft) megvásároljuk a duplacsövű MakerBot kezdőszettet, akkor 1-1 kg különböző színű műanyagot is kapunk hozzá. A műanyag, vékony dróthoz, spagettihez hasonló szálak formájában érkezik. Ezt szívja be a gép, közben megolvasztja és a 3D modellnek megfelelően fekteti le a rétegeket. Érdekes még, hogy a nyomtató fej maga fix síkban mozog, míg a platform, amire az ojjjektum készül mozdul mindig lassan lefelé. Így egy felgyorsított pl. timelapse videóban végignézve például egy nyúl kinyomtatását, felettébb érdekes, ahogy, mint a gépi fagyi felülről a platformra „folyatja” a megálmodott tárgyat.

A 3D nyomtatónk egy baja azért van, még ugyancsak lassú. Egy apró tárgy pl. LEGO kocka 40-60 percet, míg egy max. méretű kétszínű nyúl elkészítése akár 10 órát is igénybe vehet. Így a pizzarendelős kajaletöltés is messze van még – a futár gyorsabban kihozza – igaz jelenleg amúgy max. pizzadoboz eltartó háromlábú kisszéket vagy műanyag evőeszközkészletet nyomtathatnánk.


A rendszer természetesen full open-source. A legtöbb 3D modellező szoftver által készített objektumokat felismeri. Illetve online napról-napra egyre több modell közül válogathatunk, tölthetünk le, illetve saját, arra érdemes modelljeiket is megoszthatjuk másokkal. Éljen a 3D nyomtatás! MakerBot videók a tovább után!

8 hozzászólás

 1. Marcex

  2012. január 20. péntek at 13:53

  az első videón elején még biztos van üveg a szemcsikeretében, látszik

 2. Dirty

  2012. január 20. péntek at 15:06

  Iszonyat jó, csinálok egy gyereket, hogy vehessek neki egy ilyet.

 3. Pa Lee

  2012. január 20. péntek at 15:45

  Ez nagyon jó cucc, a Leonar3Do-val jól kiegészítenék egymást.

 4. M

  2012. január 20. péntek at 23:27

  Két megjegyzés:
  1. ahhoz hogy kinyomtasd, nem kell lerenderelni semmit. A két folyamatnak semmi köze egymáshoz

  2. a Leonar3Do egy vicc, van arra profi program évek óta ZBrush néven

 5. Lako

  2012. január 23. hétfő at 18:29

  A Leonar3Do nem egy program hanem egy eszköz.

  • M

   2012. január 26. csütörtök at 09:40

   @Lako: először olvass utána, aztán oktass ki kérlek.
   ” Leonar3Do is an integrated software and hardware platform ” from leonar3do.com

   javaslom a brossúra 4. oldalát, linket nem adok hozzá, mert az a hozzászólásom napok óta moderációra vár, de sztem megtalálod.

   Ahogy elnézem az elmúlt 1-2 évben fejlesztették ( a weblap pl tök kulturált, régebben botrányos minőségű volt), és van hozzá API is, hozzá lehet illeszteni így más programhoz is ( ha sikerül), de eredetileg és most is ez egy szoftverekkel együtt megvehető madárka.

 6. M

  2012. január 24. kedd at 14:03

  @Lako: először olvass utána, aztán oktass ki kérlek.
  ” Leonar3Do is an integrated software and hardware platform ” from leonar3do.com

  javaslom a brossúra 4. oldalát, itt a link hozzá
  http://leonar3do.com/images/stories/download/LeoBrochure.pdf

  Ahogy elnézem az elmúlt 1-2 évben fejlesztették ( a weblap pl tök kulturált, régebben botrányos minőségű volt), és van hozzá API is, hozzá lehet illeszteni így más programhoz is ( ha sikerül), de eredetileg és most is ez egy szoftverekkel együtt megvehető madárka.

 7. hacker

  2012. október 17. szerda at 21:22

  Kár, hogy több mint egymillió ft vámmal áfával együtt, és még a posta is ellophatja, igazán lehetne az EUban is valami fiókjuk…