Motoactv: Androidos fitnessóra és zenelejátszó

By  | 

Már idén júliusban napvilágra került, hogy a Motorola tervez egy kisebb zenelejátszót, talán azért is, hogy ne csak az egyre élesedő okostelefon és tablet-piacon virítson valamit. Mostanra kiderült, hogy a zenelejátszó számos tekintetben a hatodik generációs iPod Nanot igyekszik sarokba szorítani.

A Motoactv névre keresztelt modell mindössze 35 grammos, 1,6 inch-es érintőképernyője van, 8 és 16 gigás változatban rendelhető, és akár karóraként is funkcionál. Nagyjából ezekben a külsőségekben hasonlít az Apple-lejátszóra, azonban a Motoactv sokkal inkább a sportolókra van szabva, és hardverben is sokkal izmosabb. A külső borítás teljesen víz- és karcálló, és belül is egy 600 MHz-es processzor zakatol.

Újdonság, hogy Android-alapú rendszer fut a lejátszóban, míg a Nano-nál nem is iOS, hanem egy lebutított alapprogram szolgál oprendszerként. Ennek megfelelően a Motorola kütyüje lényegesen többet tud kihozni például egy-egy futásból. Lépésszámlálója nem a súlypont-változást figyeli, hanem már rendes GPS-modul segítségével monitorozza a lépéseket és a megtett útvonalat, így sokkal pontosabb vetélytársánál. Csuklóra kötve pulzust is mér, sőt, megjegyzi azokat a számokat, amiket például a gyorsabb szívveréskor, vagyis hajtós szakaszokon hallgatunk, így összeállít az ütemszámok alapján egy ehhez leginkább passzoló zenelistát.

Még a Bluetooth-t is támogatja, szóval a vezetéknélküli fülhallgatók, headsetek gond nélkül párosíthatók vele (leginkább Motorola-headset-ek persze), valamint az Androidos platformnak köszönhetően más Android-okostelefonok is szinkronizálhatók vele, a kis képernyőn megjelenő befutó hívások és sms-ek például jól jöhetnek, ha futás közben nem érzünk különösebb ingerenciát arra, hogy egyből elővegyük a telefont. A többi funkció között találunk óralapot, FM-rádiót, oldalra lapozható menürendszert, ezek azért erősen hasonlítanak az Apple-megoldásokra, kész csoda, hogy a multitouch-képességet és a visszafelé lapozást a menürendszerben nem vették át egy az egyben.

Nike+ helyett itt Motoactv-portált toltak a lejátszó alá, amin a napi mozgás-statisztikákat lehet szinkronizálni és szép kis grafikonokon kielemezni. Nagyjából 10 órányi zenehallgatás préselhető ki belőle, a GPS-egység aktív használata ezt 5 órára szűkíti le. Az árszabás a combosabb hardver-elemek miatt az iPod Nano (amerikai) árának másfél-kétszeresére szaladt fel, a 8 gigás változat 249 dollárt kóstál (~54.000 Ft), a 16 gigásért pedig 299 dollárt kérnek el (~65.000 Ft), megjelenése november első hetében várható.

4 hozzászólás

 1. R.

  2011. október 27. csütörtök at 09:22

  “Csuklóra kötve pulzust is mér” Felteve, hogy a bumfordi MOTOROLA SF700 Wireless Sports Headphones with Integrated Heart Rate Monitor-t a fejedre aplikälod. Ezesetben viszont hogy a csuklodra kötöd vagy valahova egeszen mäshove teljesen irreleväns.

 2. 34r5t

  2012. február 14. kedd at 11:08

  ipod nano

 3. Pingback: Motoactv: Androidos fitness óra és zenelejátszó | Lájk Magazin