30 tonnás mobil földrengés-szimulátor

By  | 

A földrengéseket mérő szenzorok és berendezések nem igazán számítanak újdonságnak, egy földrengést szimuláló jármű viszont annál inkább. A mintegy 30 tonnát nyomó T-Rex egy nem mindennapi teherautó, tulajdonképpen egyfajta mobil rezgéskeltő állomásként szolgál és kifejezetten a talaj megrázkódtatására fejlesztették ki, hogy a szakemberek valós földmozgások közben kaphassanak minél pontosabb képet annak épületekre és a talajszerkezetre gyakorolt hatásáról.

trex-foldrenges-szimulator

2011. februárjában az új-zélandi Christchurch városka egy pusztító, 6,3-as erősségű földrengést szenvedett el, ami 185 halálos áldozatot követelt, a katasztrófa egyik következménye pedig a földcsuszamlások mellett az volt, hogy egyes pontokon szabályosan cseppfolyóssá vált a talaj, geológusok azóta is vizsgálják a helyszínen a talaj halmazállapot-változásának pontos helyeit és a jelenség megfékezésének lehetséges módját.

T-Rex_01

A T-Rex-et még 2013 tavaszán Christchurch-be szállították, hogy mesterségesen keltsenek vele lokális földrengéseket, a föld alá telepített szeizmométerekkel pedig a talaj szerkezetét elemzik folyamatosan a hidraulikusan keltett vibrációk során. A kutatások során számos eljárást tesztelnek, mindenesetre a leginkább rapid talajtömörítő eljárásokat, cementes hézagkiöntést, valamint függőleges cölöpök és vízszintes tartógerendák egész hálózatának kiépítését tartanák szükségesnek az érintett területeken.

T-Rex_04

Az austini University of Texas által indított „George E. Brown, Jr. Network for Earthquake Engineering Simulation” program keretében három járművet állítottak hadrendbe, a T-Rex mellett az alacsony frekvenciás rezgéseket produkáló Liquidator és a kisteherautónyi méretű Thumper teljesít még szolgálatot a földrengésveszélyes zónákban, a T-Rex viszont abból a szempontból mindenképp különlegesnek számít, hogy több mint 250 kilonewton tolóerőt képes kifejteni három különböző tengely mentén.

2 hozzászólás