21. századi Atlantisz – Lebegő vízivárosok lephetik el az óceánokat

By  | 

A tokiói Shimizu Corporation építészcég a tokiói egyetem és a Jamstec óceánkutató intézet támogatásával komplett terveket dolgozott ki a Föld felszínének 71%-án elterülő óceánok víz alatt is üzemelő településekkel történő kolonizálására.

ocean-spiral-underwater-city-shimizu-corp-japan-02

Az óceáni városok lényegében a víz felszínén lebegnének és csak rossz időjárási viszonyok esetén buknának a víz alá teljesen, központi egységük pedig egy óriási, mintegy 500 méter átmérőjű gömb lenne, ami hozzávetőleg 5.000 lakosnak adna otthont, továbbá hotelek, “közparkok” és a tengeri élet tanulmányozására alkalmas megfigyelőállások színesítenék.

ocean-spiral-underwater-city-shimizu-corp-japan-01

Amíg fent a gömbben a rekreációs jellegű szolgáltatások lennének hangsúlyosak, addig lent elsősorban a tengerfenék kutatására és a természeti erőforrások (ritka fémek) kiaknázására koncentrálnának.

ocean-spiral-underwater-city-shimizu-corp-japan-04

Az Ocean Spiral munkanéven futó erőd hangsúlyos eleme a 4 kilométeres mélységbe lenyúló, 15 kilométeres hosszúságban kanyargó spirálszerkezet, amit elsősorban a Japánban meglehetősen gyakorinak számító erős földrengések miatt terveztek ilyen formájúra, így pedig a rugalmas szerkezet biztonságosan tud a tengerfenékre telepítendő kutatóállomáshoz vagy kitermelőegységhez csatlakozni.

ocean-spiral-underwater-city-shimizu-corp-japan-06

Energiatermelést illetően a tengeráramlásokon kívül generátorokkal nyernének áramot a különböző mélységekben tapasztalható hőmérséklet- és nyomáskülönbségekre építve, az óceán alján pedig mikroorganizmusok bevetésével állítanának elő metánt a lekötött szén-dioxidból.

 

ocean_spiral_11

Minden egyes óceáni spirálváros alsó hangon 25 milliárd dollárba kerülne, és amennyiben most elkezdenék az építését, nagyjából 2030-ban fejeznék be, mindenesetre modellként jelenleg ipari méretű 3d-printereket használnak és beton helyett lényegesen könnyebb anyaggal, például gyantával kísérleteznek. Az építészcég már két éve dolgozik a terveken és az alkalmazható technológiákon, ám remélhetőleg sokkal jobb dolog sül majd ki belőle, mint a legendák szerint elsüllyedt Atlantisz vagy a BioShock játékokból ismerős Rapture vízalatti városa.