Légpárnás Lambo-klón

By  | 

Ha valaki légpárnás, földön és vízen egyaránt közlekedni képes, hovercraft típusú jármű tervezésére adja a fejét, az eredmény ritkán lesz dizájnos, inkább a praktikumon van a hangsúly, a Mercier-Jones által készített hovercraft-koncepció viszont nagyon mutatósra sikeredett.

Az inspirációt egyértelműen a Lamborghini, Bugatti Veyron, Maserati Gran Turismo és Audi R8-as szupersportkocsik szolgáltatták, mégsem egy szörnyszülött kerekedett belőle, bár kétségkívül, így is megosztó a kerekek nélküli partra vetett bálna megjelenése.

A szénszálas ötvözetű jármű nyitott utasterében két fő kényelmesen elfér, sőt oldalt opcionálisan plusz egységek felcsatolásával további személyeknek is juthat hely. A pilótafülkétől jól elszeparálva található a benzinmotorja, ami a három egymástól független elektromos motor számára termeli az elektromosságot, és viszonylag jól is bírja velük a strapát, ugyanis 38 literes kapacitású üzemanyagtartályával közel 240 km-es távot tud megtenni egyhuzamban, vízre szállva pedig közel 5 órás „hajóútra” vihetjük el.

A vízben egyedülálló módon képes akár oldalirányú manővereket is tenni, de értelemszerűen lassabban halad ebben a közegben, kb. 56 km/órás sebességgel, míg szárazföldön 128 km/órával tud hasítani.

Az utasok és rakomány nélkül 363 kilós összsúlyú kaszniba közel 227 kg-nyi teher pakolható, több nem nagyon ajánlott, annál is inkább, mivel a Mercier-Jones szerint a víz mellett más ingoványos terep bejárására is alkalmas lenne a modell, például jeges-havas, sivatagi vagy épp mocsaras és lápos környéken.

A hovercraft megjelenés dátuma egyelőre nem ismert, ám a gyártó igyekszik költséghatékony módon legyártani az első darabokat és 20.000$ alatt tartani a végső forgalmazási árat (~4.4 millió Ft).

6 hozzászólás

 1. Bende

  2013. január 3. csütörtök at 22:39

  akarod mondani, audi R8

 2. zsiga

  2013. január 3. csütörtök at 23:11

  38 literes motor??
  nem ajánlott több teher mert ingoványos talajra megy? miért?
  emberek már megint a Velvet szerkesztői írnak ide?!

  • Dodge

   2013. január 7. hétfő at 21:37

   nem a motor 38 liter, hanem az üzemanyagtartály ;)

 3. Frunkp

  2013. január 3. csütörtök at 23:12

  http://www.mercier-jones.com/Hovercraft.html
  RENDESEN FORDÍTS!!!! Nem szoktam kötözködni, de ennyi szamárságot rég láttam összeírva, ezért egy fél perces guglival megtaláltam a tervező oldalát, és nem, nem ő a hülye!

 4. Frunkp

  2013. január 8. kedd at 02:51

  Rendben, hogy rendszer-moderációra ragadt a kommentem, egyszerűbb, mint megtalálni valakit aki beszéli a nyelvet amiről fordít, de azért magamnak lementettem, és megy a fordítóbakis blogba. Inkább nem hagyjátok kimenni a kommentet, de nem is javítotok? Amatőrök legalább kiengedik, aztán hozzáteszik leszarom…

 5. Pingback: Légpárnás Lambo-klón | Lájk Magazin