Vissza a jövőbe: érkezik a 10.000$-os légdeszka

By  | 

A Vissza a jövőbe 2. önbefűzős cipője után úgy tűnik, már Marty McFly légdeszkája is közel van a tényleges megvalósuláshoz, ugyanis a kaliforniai Arx Pax startup-vállalat fejlesztői már több éve dolgoznak a Hendo légdeszkán (másnéven a hoverboardon), ami a gördeszkákhoz hasonlóan suhan a föld felett, csak éppen kerekek nélkül.

Hendo_Hoverboard_02

A filmben látott, Hill Valley közparkjain át suhanó változatról sajnos le kell mondanunk, a Hendo kizárólag fémfelület felett, rézcső beiktatásával képes repülni, mivel elektromágneses teret generál maga körül és a maglev-vasútvonalakhoz hasonlóan tulajdonképpen csak a fémfelületről tolja el magát, a hatás azonban még így is elég látványos.

hendo-hoverboard

 

A 18. prototípusnál járó futurisztikus jármű maximálisan 136 kilós terhelést képes elbírni, ezt a tervek szerint 227 kilósra szeretnék feltornászni, szóval akár két ember is felpattanhat rá, addig viszont még tovább kell csiszolniuk a rendszer lelkét adó Hendo-motorokat, amik egyáltalán lehetővé teszik a lebegést.

https://youtu.be/plwX5NtF530

A 25 x 25 x 12 cm-es, 4.5 kilót nyomó LiPo-aksis motoregységek 2 órás töltés után 10-15 percig képesek a levegőtöl egy-másfél centire felemelkedni, de hogy lehetőséget adjanak az otthoni tesztelgetésre és tökéletesítésre, ezt az egységet a Whitebox Developer Kit-el együtt már 299$-ért (~73.000 Ft) be lehet tőlük szerezni 2015 augusztusától.

Hendo_Hoverboard_white_box_dk_callout

Hendo_Hoverboard_WhiteBox

A Kickstarter-kampányban megcélzott 250.000$-t már bőven elérték a készítők (jelenleg 375.000$-nél járnak), a nagy dobás azonban 2015. október 21-én lesz, amikor is stílszerűen Marty McFly jövőbe érkezését ünneplik meg egy VIP-eseményen, itt adják át ünnepélyes keretek között az első 10 működőképes Hendo-légdeszkát, amikért darabonként 10.000$-t (~2,43 millió Ft) fizettek ki a vevők, és amik egy menetben hozzávetőleg 7 perces lebegést garantálnak majd a boldog tulajdonosoknak.

Hendo_Hoverboard_McFly_02