Lenovo IdeaPad U1 Hybrid – Notebook és tablet egyben

By  | 

Az all-in-one PC-k mellett a Lenovo a notebook-felhasználókra is gondolt a CES-en, és egy igazán érdekes hibrid notebook-koncepcióval állt elő. Alapértelmezett üzemmódban az IdeaPad U1 Hybrid egy mutatós 11,6 inch-es laptopnak néz ki, szép lekerekített formákkal, de ha a felhasználó mondjuk e-könyvolvasóként szeretné használni, akkor a képernyő szó szerint lekapható a keretéből, és máris érintőképernyős tabletként funkcionál (természetesen multitouch-os kezeléssel).

A notebook része amúgy a közepes-alsó kategóriába esik a teljesítményt tekintve, Windows 7 Home Premium oprendszerrel, 128 Gb-os SSD háttértárral, Intel Core 2 Duo CULV processzorral. A kivehető tablet részben is helyet kapott egy külön processzor, nevezetesen egy Qualcomm 1 GHz Snapdragon típusú, ami ugyan kicsit szerényebb teljesítményű, mint a notebook-részben lévő, de talán egy tabletbe ez is elegendő lehet. 16 Gb-nyi saját flash memóriával rendelkezik, szóval kapacitásban nem marad el vetélytársaitól, de mindenképp fura lesz kezelni az IdeaPad U1-et, már csak azért is, mert ha olyan fájlokkal vagy alkalmazásokkal dolgozunk, amiket a notebookban és a kivehető tabletben is szeretnénk használni, akkor idejében gondoskodnunk kell a duplikálásról. Arról nem is beszélve, hogy a "slate" részben egy külön Linux-alapú operációs rendszer működik majd, ami közel sem mindig lesz kompatibilis az egyes Windows 7-es programokkal.

Mindenesetre a Lenovo az U1 Hybrid-et inkább egy szórakoztatásra és internetezésre specializált tabletként promotálja, és nem egy full tablet PC-ként, mert érzik, hogy nem teljesen kiforrott még ez az irányvonal. Június elején várható a forgalomba hozatala, előreláthatóan 999$-os kezdőáron (kb. 215.000 Ft), ami már a hasonló hardverkiépítésű MacBook Air-t közelíti árban, de a marketingben vélhetően rámennek majd arra, hogy ezért az árért tulajdonképpen két teljesértékű terméket kap a vásárló. Van benne valami.