Bloomframe – ablakból erkély gombnyomásra

By  | 

A holland Hofman Dujardin építésziroda már közel két éve tervezgeti az ablakból gombnyomásra erkéllyé transzformálható Bloomframe névre hallgató szerkezetet, de eddig csupán tervezőasztalon létezet koncepció formájában, azonban mostantól megvásárolható termék formájában elérhető, rendelhető.

A számos építészeti és dizájn díjat begyűjtött erkély egyelőre Hollandiában, Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában hozzáférhető. Két verzió rendelhető az alul fém és a tiszta üveg verzió. Ez utóbbi sokkal izgalmasabb, zárt állapotban a lakásba sokkal több fény jut, lenyitva pedig az üvegen keresztül szemlélhetjük az alsó szomszédot vagy a járókelőket. Tériszonyosoknak nem ajánlott és miniszoknyában sem feltétlenül.

A átlátszó, megjelenésében könnyed, nagyrészt edzett üveg szerkezet masszív 650 kg-ot nyom és teherbírásával sincs probléma, ahogy azt a mellékelt ábra is illusztrálja. A gombnyomást követően egy 500W-os motor engedi le vagy zárja be kevesebb, mint 1 perc alatt (videó a tovább után!). Ami csak akkor tűnik soknak, ha kabrióval járunk és hozzászoktunk a 20 mp alatti piros lámpánál történő tetőnyitáshoz. Áramszünet vagy esetleges meghibásodás esetére manuális vésznyitó is jár a szerkezethez. Árcetli egyelőre nem ismert.

Jópofa dolog, de a számtalan díj ellenére a gyakorlati hasznossága számomra kétséges. Miért jobb ez vajon mint a fix erkély? Pár ötletem azért van: ha Amszterdamban egy szűk kanális felett van, ahol sok hajó jár, akkor mint egy híd behúzható. Nincsenek erkélyautók, így azok nyitott állapotban sem a szobától, sem az erkélytől nem vesznek el helyet. Vagy ha jön az Apeh ellenőr, értékbecslő megállapítani a vagyonadót, akkor a lakás területét egy gombnyomással 2 négyzetméterrel csökkenteni tudjuk vagy 4-gyel, ha két ilyen erkélyünk is van. Persze az erkély, terasz, tetőtér alapterületét általában csak 50%-on számolják, na de akkor is. Videó a tovább után!


30 hozzászólás

  1. feer

    2009. október 14. szerda at 15:27

    mik :D:D

  2. feer

    2009. október 14. szerda at 15:27

    mik :D:D