Microsoft Surface 2 – Kezeket az asztalra!

By  | 

[CES2011] A Microsoft Surface projektje már fut egy ideje, de nem igazán érte el a széles vevőközönséget exkluzivitása és az ára miatt, csak pár nagyobb cég ugrott rá az első modellre, a Surface 2-vel azonban érezhetően nagyobbat akarnak dobbantani Ballmerék. Az alapkoncepció, az asztalméretű érintőképernyős számítógép megmaradna, de hardveresen jelentősen felturbózzák, például többmagos processzorokkal és AMD-s Athlon II X2-es, valamint Radeon HD 67000M-es grafikus egységekkel.

A mai trendeknek megfelelően egy teljes funkcionalitású Windows 7-tel üzemel, így könnyebben is fejleszthetők rá kompatibilis alkalmazások. Méretben sem foglal akkora helyet elődjéhez képest: a gyártásban a Samsung-al együttműködve a vastagságot 4 inch-esre csökkentték (kb. 10 cm), és a vertikális elhelyezés sem lesz már akadály, szóval már a falon is remekül lehet vele prezentációkat mutogatni.

A legfontosabb különbség 2008-as elődjéhez képest, hogy nem az asztalba épített kamerák érzékelik a ráhelyezett tárgyakat, érintéseket, hanem gyakorlatilag minden egyes pixel egy-egy kis infra kameraként funkcionál, lát, érez, érzékel. Az új technológia a Pixel Sense nevet kapta. Többek között ennek is köszönhető a jelentős méretbeli különbség, az eddigi tömör doboz helyett egy gyakorlatilag négy asztallábon fekvő kijelző.

50 multitouch-pontot is képes egyszerre kezelni, vagyis akár egy egész igazgatótanács egyszerre tenyerelhet rá a negyedéves eredményekre, a Surface kezelni tudja. A 40 inch-es LCD képernyő felbontása full HD-s, 1920 x 1080p, ami majdhogynem a maximum, ami ilyen méretű felületből kihozható.

Várhatóan az év második felében debütál a boltokban a Surface 2, és árban az első verzió alá fognak menni, vagyis a jelenlegi 15.000$-ről (3.225.000 Ft) 7.600$-ra (1.635.000 Ft), valamivel reálisabb árszintre lövik be. A CES előtt máris olyan cégek csaptak le az első darabokra, mint a Red Bull, a Royal Bank of Canada, a Fuji Film, a Dassault Aviaton vagy a Sheraton Hotels and Resorts.
Videók a tovább után!