Csííízméter

By  | 

Az Omron egy nem biztos, hogy hasznos, de felettébb érdekes cuccot mutatott be a múlt hónapban, ez pedig a Mosoly Mérő Technológia. Ahogy az alábbi képről is kiderül a software a mosolyfaktort tudja beskálázni 0-100% között:

3D felületletapogatós technológiával a software akkor is pontos (bár egy mosoly az elég szubjektív dolog), ha a páciens nem néz egyenesen a kamerába.Az 50Kb-os program jeelnleg asztali gépeken fut, egy 3.2 Ghz-es P4-en 0.044 mp alatt detektálja, hogy van-e örülés a képen. Ki sméretéből adódóan az igazi haszna, akkor jöhet el, ha mobil eszközökbe, digicamekbe is beépítik. Pl. csak akkor villan a vaku, ha legalább 50% széles a képen szereplő személyek mosolyának átlaga. Szomorú vagy keményen nézős partyfotót többé nem készítünk. Aztán használhatja a Meki az alkalmazottak mérésére, akinek a Happy Meal kimondása közben 65% alatt van a vigyora, az ki van rúgva! Érdekes lehet még ember-robot kommunikációban, ha nem csak hangokat, képet, de akár érzelmeket is lehet értelmezni. Érdeklődve várjuk az első smile-detection kamerákat.

Update: kommentelőknek, azaz pontosan gex-nek köszönhetően kiderült, hogy már létezik ilyen mosolyfelismerős, vigyordetektoros fotó masina, infó itt: Sony DSC-T200