Google Maps offline módban, roaming és adatforgalom nélkül: OK Maps

By  | 

Eléggé adja magát, hogy külön navigációs céleszköz hiányában mobilunkat és az azon futó Google Maps alapú útvonaltervezést használjuk navigációra nyaralásunk alkalmával. Akár az autóban, akár gyalogosan egy új város felfedezése közben.

offline google térkép

Igen ám, de a Google Maps térkép használat adatforgalommal jár. Oké a szálláson vagy egy közeli étteremben talán még van is wifi, de az autópályán vagy a városban csavarogva nem valószínű a folyamatos kapcsolat, a szándékosan vagy véletlenül bekapcsolva felejtett roaming adatforgalom pedig elég masszív telefonszámlát generálhat.

Régóta, kb. 2 éve létezik megoldás, de nem biztos, hogy mindenki számára nyilvánvaló, így a nyár elején hasznos lehet a Google Maps rejtett funkciója, amivel offline becachelhetjük, gyorsítótárba letölthetünk egy-egy térképrészletet, majd később internetkapcsolat nélkül utcaszintre zoomolhatunk, navigálhatunk. Alap vagy sem, bevallom én is csak a Dubai utazás alatt fedeztem fel ezt a funkciót.

offline-google-terkep-ok-maps

Még otthon vagy a szálloda wifijére csatlakozva zoomoljunk rá a térképen a számunkra érdekes területre, majd írjuk be a keresőbe (idézőjelek nélkül), hogy „OK Maps”. Hangfelismerés mellett be is mondhatjuk. A keresés gombot lenyomva a telónk (Androidon és iOS-en is működik) 10-30 mp alatt lementi az aktív térképterületet, ami később internetkapcsolat nélkül, offline módban is zoomolható, nagyítható, bekapcsolt GPS mellett pedig navigációra is használható. Egy dologra kell figyelnünk: ezzel a módszerrel nem menthetünk le akármekkora területet. Lakott terület, városok esetében általában egy 10 x 15km-es terület még simán elmenthető, ritkább lakott helyszínek esetén pedig ennek a többszöröse is, de egy egész országot sajnos nem fogunk tudni offline elmenteni, legfeljebb Monacót, esetleg Málta még belefér. Egy-egy lementett térkép, nagyváros kb. 25-30 megát foglal majd. OK maps!

offline-google-terkep3

2 hozzászólás