LUTZ: sofőr nélküli taxik Nagy Britanniában

By  | 

Ami az önjáró autó projektet illeti általában a Google legújabb előrelépései kerülnek a címlapokra, de közel sem ők az egyedüli játékosok a pályán. A brit kormány például országimázs építő kampány keretében jelentős erőforrásokkal és összegekkel támogat minden ilyen irányú fejlesztést (és mellesleg a GREAT jelzővel sem spórolnak). Az egyik ilyen projekt már olyan előrehaladott állapotban van, hogy nemrég mutatták be a prototípust, de ami ennél lényegesen fontosabb: hamarosan indul a sorozatgyártás, nyáron pedig akár élesben is közlekedhetnek a LUTZ kapszulák.

lutz_pathfinder_auto_04

A LUTZ Pathfinder (Low-carbon Urban Transport Zone) egy négy keréken gördülő, tömpe orrú kétszemélyes kapszula, panoráma ablakokkal. A motort és a vezérlést a dupla alvázba rejtették el. Elől két kamera és egy pár LIDAR szenzor figyel, hátul szintén két kamera és egy szenzor, oldalt is két-két kamera figyel, így a futurisztikus járgány 360 fokban lát és érzékel mindent maga körül.

BRITAIN-TRANSPORT-DRIVERLESS

Hatótávolsága egy feltöltéssel 65 km, 6 óra, maximális sebessége 25 km/h, azaz nem gyorsabb, mint egy bicikli, de nem is száguldozásra találták ki. Ha a reptérre sietünk (ráadásul sok csomaggal), akkor nem a legjobb választás, de időseket például simán hazagurít a bevásárlásból, ha hazafelé nem akarják cipelni a megpakolt szatyrokat.

lutz_pathfinder_auto_01

A kapszulákat egyelőre nem akarják kiengedni autók közé az éles forgalomba, hanem első körben gyalogosok és bringások számár a kialakított utakon például parkokban közlekednének. A nyáron Milton Keynes-ben már összefuthatunk velük.

https://www.youtube.com/watch?v=fVL5gOaGqno

1 hozzászólás