Átlátszó kamionok a biztonságos előzéshez

By  | 

Az ötlet nem új, de a megvalósítást igen. 2009-ben az orosz kreatív ügynökség az Art Lebedev (Optimus Maximus billentyűzet megvan? az is az ő nevükhöz fűződik) koncepció szinten már összehozott egy hasonló megoldást, illetve a tolatókamera helyett az átlátszó hátsó ülés ötlete is remek elképzelés volt a japánoktól.

A Samsung Safety kamionja viszont az ötletfázison túllépve nemrég kigördült az útra egy látványos, működőképes prototípus formájában. Működése egyszerű: a kamion orrában egy wireless kamera figyel, ami a kamion előtti forgalom képét a jármű hátulja szerelt kijelzőkre közvetíti élőben. Ezzel a kamiont követő, annak takarásában lévő autó sofőrje sokkal kiszámíthatóbban, biztonságosabban láthat neki az előzésnek.

atlatszo-kamion-kamera-samsung_01

A közúti forgalomban történő engedélyezés folyamatban, de valószínűleg, nem a szabályzás, hanem a gazdaságos üzemeltethetőség fog gátat szabni a biztonsági megoldás elterjedésének. A front kamera még oké, nem egy tétel, viszont a 4 db kijelző, ami ráadásul könnyen törik, lelophatják és a fogyasztása sem lebecsülendő már nehezebb kérdés. Mivel a szállítmányozó cégek ott spórolnak, ahol csak tudnak, nem biztos, hogy ez lesz az elsődleges fejlesztési irány.

Az átlátszó járműveknél lényegesen realisztikusabb megoldás a Vehicle-to-Vehicle Communication (V2V) rendszerek jelentik, amelyek akár már a 2016-as gyártású autókban is megjelenhetnek az USA-ban. A hálózatban közlekedő, egymással kommunikálni képes járművek a biztonságos közlekedés érdekében megosztják egymással a sebességüket, pozíciójukat, irányukat. Automatikusan vagy a sofőrt időben figyelmeztetve ezzel hatékonyan csökkenthetőek a balesetek.