Lapraszerelt TV az IKEA-tól: Uppleva

By  | 

Az IKEA alapkoncepciója is remek, minden ponton jól kitalált és a mai napig sikerült megőrizniük a márka egyediségét, egyéniségét, mindeközben folyamatosan agyalnak, pörög az innováció, a letisztult skandináv formavilág becsempészésével pedig a hazai lakossági dizájnkultúrán is csiszoltak valamelyest.
Az IKEA labirintusban járva és a mintaszobákba benézve bizonyára mindenkinek megvannak dekorációként használatos és nem éppen a skandináv design mintapéldáinak tekinthető fröccsöntött műanyag tévé dublőrök. Persze nem is várható el, hogy egy félmillás full HD 3D tévét használjanak a forgalmas mintalakásban szemléltetőeszközként. Hamarosan azonban igazi TV-kkel is találkozhatunk az IKEA-ban!

Ráadásul az IKEA saját márkaneve alatt futó tévékről lesz szó. Igen, megpróbálkoznak belépni a szórakoztatóelektronika, házimozi bizniszbe, igaz egyelőre csak egy, de jól variálható termékkel. Az Uppleva termékcsalád biztos ismerős, TV állvány, falikonzol formájában jelenleg is megtalálható a kínálatban. Ehhez jön ősszel az IKEA TV.

A letisztult, vezetékektől mentes, bútorba integrált Uppleva 24-46” (61-117 cm) méretekben érkezik. A nagyfelbontású Wi-Fi-s TV mellett a szett része egy Blu-ray / DVD lejátszó és egy 2.1-es hangrendszer, melynek mélyomó része szintén vezeték nélküli, így bárhova elrejthetjük a szobába. A TV támogatja az ismert videóformátumokat (köztük a DivX-et is), USB és természtesen HDMI csatlakozókkal is rendelkezik, az iPod csatlakoztatás is alap.

Az ötlet jó, designban rendben van, de minden a készülék minőségén fog múlni. Az elektronika beszállító partnere várhatóan a kínai TCL Multimedia. Bevallom életemben nem hallottam, de utánaolvasva viszont kiderül, hogy a világ hatodik legnagyobb TV gyártója (a Samsung, LG, Sony, Panasonic és Sharp után) csak éppen európai piacra nem szállítottak eddig, szóval nem garázscégről van szó. Az IKEA a készülékhez ígért 5 éves teljeskörű garanciával ügyesen elébe megy az ezirányú kérdéseknek.

Az IKEA TV ősszel érkezik a svédekhez, olaszokhoz, franciákhoz, lengyelekhez, spanyolokhoz, dánokhoz és portugálokhoz, majd jövő ilyenkor a világ többi országába, köztük hozzánk is. Várható árcetli: $950-tól (215.000,- Ft).

15 hozzászólás

 1. shg

  2012. április 18. szerda at 09:21

  Az ikea egyáltalán nem olcsó. Kitesznek egy két olcsó terméket, de azok olyanok is. És ez a termékkínálat nagyjából tizede, a maradék pedig irreálisan baromi drága….. ráadásul szar is.

  Én pl vettem egy beddinge ágyat és csomó probléma van vele:
  http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/S89879369/

  ehhez képest ez egy normális kanapé:
  http://www.kika.com/hu/termekek/m/lakoter-iroda/nappali/kanapek-heverok/18854275/space-kanape-213130/

  Vásároljatok a kikában. Az ikea a rendszerváltás utáni országok „csodája”, de nem életképes, illetve a nyugati fogyasztói társadalom bútoráruházainak teszkója.
  Nem kéne ott vásárolni. Semmit.

 2. shg

  2012. április 18. szerda at 09:22

  A legjobb, hogy amikor (2 év beddinge birtoklás után) megláttam ezt a kikás kanapét, felforrt az agyamban a vér, és sírni tudnék, hogy rámsózták ezt a sz.rt ami időközben több helyen eltört, eldeformálódott és szétesett, ráadásul a huzat moshatatlan.

 3. Paja

  2012. április 18. szerda at 11:39

  Ez nem lehet igaz! 3 kütyüs blog (Gadget blog, Pazar cuccok, Bigyóblog) egyszerre találja ugyanazt érdekesnek.
  Ennyire azért nem kellene függetlennek lenni! Átrakom őket a REKLÁM könyvjelző alá!
  Gratula mindenkinek!

 4. vizzitor

  2012. április 18. szerda at 12:21

  sajnos nem reklám.

 5. :-/

  2012. április 18. szerda at 12:49

  Ez mitől Pazar Cucc??? Az IKEA a silány minőség legalja, olyan tervezéssel ami méretben semmi mással nem kompatibilis. A legtöbb bútoruk préselt szemétből van, de ami fából az is olyan minőségűből ami még tűzifának is szégyen. (Csodálatra méltó, hogy honnan tudnak ilyen szinten csomókkal teli szar fákat összeszedni, ilyet még erdőben nem láttam.)

 6. shg

  2012. április 18. szerda at 13:00

  „sajnos nem reklám” ez tipikusan a farkast kiáltó fiú esete. tele van reklámokkal ez az oldal.

 7. vizzitor

  2012. április 18. szerda at 13:12

  Per pill 1 db reklám fut a GUESS, igaz az valóban nagy és lehet, hogy van olyan, akit emiatt zavar.

 8. shg

  2012. április 19. csütörtök at 00:36

  hát így nem lesz hosszú életű ez a blog, de a statisztikák biztosan ellenem beszélnek :/

 9. VincentV

  2012. április 19. csütörtök at 11:39

  Utóbbi tíz évben úgy hozta az élet, hogy összesen négyszer költöztem. Mindegyik esetben fullos bútorozás kellet, konyhától a hálóig. Az IKEA olyan amilyen, de számolható, tervezhető minőséget ad, nem fog meglepetés érni, azt kapod amit ígér és amit látsz (abba ne menjünk bele hogy aki annyira vak, hogy tömör fának gondolja a 2000Ft-os asztalt az meg is érdemli). Viszont a KIKA…. Ha csak a logójukat meglátom megmozdul valami belül, amitől ökölbe szorul a gyomrom, arcom. Velük csak szoptam. Eltört, tönkrement, nem cserélték ki, bunkók voltak, drága volt.

  És a kedvencem: kinézek valamit több órás gondolkodás, nézelődés után. Megnyugvással megyek oda az eladóhoz hogy döntöttem, megszültem, ez KELL. Az esetek túlnyomó részében közölték, hogy fizessek előleget aztán majd jön. Valamikor. A „valamikor” egyszer pl 2db kurva széknél 2 hónapot jelentett.

 10. :-/

  2012. április 19. csütörtök at 16:04

  VincentV: tudom, hogy sok embernek a 2000Ft-os IKEA asztal kitűnő választás, ennyi pénzért senki nem várja, hogy fából legyen. De ennek az oldalnak mégiscsak az a neve, hogy „pazar cuccok”, nem pedig „olcsó bóvlik”…

 11. Boldi

  2012. április 19. csütörtök at 17:37

  Még milyen szerencse, hogy ennyi okos ember ír ide!
  Kedves shg, hadd kérdezzem meg láttad valahol az oldalon, hogy panaszláda? Vagy olvastad, hogy IKEA vevőszolgálat, ügyfélszolgálat? A termékkel kapcsolatban nem volt semmi hozzáfűzni valód.
  Szerintem igenis pazar cucc, és helye van az oldalon. Az IKEA egy olyan cég, mely lakberendezési tárgyakat készít. És most elkezdtek TV-t készíteni. Ha ez nektek nem pazar cucc, akkor kérdem én miaz? Ha pedig ennyire gazdagok vagytok és ilyen mértékben hihetetlen nagy az igényetek, akkor ne vásároljatok ott! De egy ilyen oldalt felesleges szeméttel ne töltsetek meg. A szerkesztő helyében töröltem volna!!!!!
  És hadd jegyezzem meg halkan és csendben, hogy egy IKEA-val berendezett lakásban élek és maximálisan meg vagyok elégedve vele! VincentV-vel teljesen egyetértek. Ár-érték arány tökéletes. A KIKA pedig teljesen megfelel annak, amit elmondtál az IKEA-ról, drága, becsábítanak holmi kedvezménnyel, ami 1 db termékre igaz aztán húzzál haza üres kézzel!

 12. shg

  2012. április 19. csütörtök at 22:55

  Boldi, övön aluliak a kommentjeid.
  Hát nem tudom amúgy.

  Nézd, az ikea az egy olyan dolog ami behúzza egy sémába az embert és ez nem a fenntartható fejlődés záloga. A kikában legalább megvan az újdonság, a variációk varázsa, megkapsz mindent a szartól a luxus minőségig és az egy rendes bútoráruház nem valami túlméretezett belterjes márkabolt, iszonyatosan nyitott vagyok a jó dolgokra, de az ikea sosem nyűgözött le. A kikában viszont láttam már olyan megoldásokat amik egy életre bennem maradtak. A kerti ernyők, a hintaszékek, az üveges asztalok, a hálószobaszekrények.

  Szerintem az amit az ikea csinál nem jó a világnak. És egyszerűen ennyi, egyfajta pszichológiai kartell, telenyomnak a szarjukkal mindent és a hozzád hasonlók be is dőlnek neki, sőt, védik is.

  De nyilván ez sérti azoknak az önbecsülését akik az egész lakásukat onnan rendezték be.

  Képzelj el egy olyan teszkót ahol csak teszkó gazdaságos árukat vehetsz. Na ez az ikea. Hasonlítsd össze egy olyan áruházzal, ahol minden mást megvásárolhatsz, a műanyag utolsó szar dolgoktól a legkiválóbb minőségű holland import lekvárig, borokig.

  Na ez az egészséges kereskedelem.

 13. Viktor

  2012. április 21. szombat at 09:01

  Nektek aranyozott sz*r kell. :D

 14. picit beleszólok

  2012. április 24. kedd at 10:10

  A Kika magyarország legnagyobb katalógusáruháza.
  Gyakorlatilag a termékek elenyésző rész van raktáron, minden mást, jelentős felárral megrendelhetsz. Lényegében a gyártás csak akkor indul meg, amikor leadtad a rendelést, és kifizetted az előleget.
  Az IKEA nagyon komoly raktárkészlettel dolgozik, a forgalmazott termékeik szinte mind vannak raktáron.
  Ennek a különbségnek természetesen az az oka, hogy az IKEA maga gyárt, míg a Kika csak forgalmaz, akár sok száz különböző gyártó termékét.
  Egy Kika panaszirodás elszólás szerint a rendelések kb. 30-40%-ban eleve hiba van. Vagy nem azt kapod, amit kértél, vagy nem érkezik meg minden, vagy hibás a termék. Az eredeti határidőre szinte soha nem érkezik meg a termék. Ez is ennek köszönhető, a rendelés különböző gyártóknál más és más, így kódolva van az elszabás.
  Ami termék nem kizárólagos Kika forgalmazás, azt máshol 10-30 %-kal olcsóbban megveheted. Pl. lámpák, matracok, Kanizsa bútorok, babakocsik, háztartási gépek. Érdemes egyszer utánanézni, soha többé nem vásárolsz a Kikában, legfeljebb megnézed, hogy mit vegyél meg máshol.
  Ami a Kikában minőségi áru, az német, így az ára is. Az olcsó termékeik jelentős része viszont IKEA dizájn másolata román, lengyel, kínai, stb. cégek által, mint az shg által belinkelt kanapé is. (Ami nem valószínű, hogy tovább tartott volna, mint az IKEA-darab).
  Szóval Kika bútorról beszélni értelmetlenség, egységes minőség nincs, mivel ahány gyártó, annyiféle. Az árazás pedig ebből a szempontból nem irányadó, mert az meg attól függ, hogy az adott gyártó mennyire volt jó az ártárgyalásokon.
  Az IKEA bútorok nagyjából ár/érték arányosak. Ami olcsó, az addig is fog tartani. Albérletbe, kezdő családnak az első pár évre jó, de ennyi. Amiben van anyag, az viszont drága is. Lehet választani, csak az árnak megfelelő elvárásokat kell támasztani.
  Viszont nem sok bútorgyártó van, amelyik akár 20 év múlva is ad csavart az elveszettek helyett, vagy ahol hetekig meggondolhatod magad.
  Az átlag – nem német – lapraszerelt bútornál egyébként jobb minőséget képviselnek, mivel a vasalataik középkategóriánál jobbak. A pozdorja, az meg pozdorja, bármilyen név szerepeljen is rajta.
  Fenntarthatóság: Az IKEÁnál szinte csak rosszabb bútorgyártók vannak ebben kérdésben. Az egyik legzöldebb gyártó, amely kimagasló mennyiségben erre a célra telepített fát használ a termékeihez. Tehát nem újabb és újabb erdőket írt ki, hanem a kivágottak helyén újratelepít gyorsan növő fajtákat. (Ezért is olyan minőségűek, ahogy valaki szóvá tette.)
  A „szemétből préselt” bútorról pedig annyit, hogy a fa leghatékonyabb felhasználása a pozdorja lemez, mivel apríték formájában a fa közel 100%-ban hasznosul, ellentétben a deszkával, ahol rengeteg a hulladék. (Amit aztán a bútorlapgyártók felhasználnak! :)
  Sok bútorban pedig papírt is újrahasznosítanak.
  Szóval akkor legyen fenntartható, de nem szemétből gyártson?
  Mielőtt megkapnám: nem vagyok ikeás, közöm nincs a bútorforgalmazáshoz, csak egészen más szakmán keresztül kapcsolódva van némi rálátásom ezekre a dolgokra.
  Amúgy legjobb, ha kis forgalmazóktól, vagy akár netes rendeléssel vesztek olyan bútort, amit a nagyoknál megnéztek, mert olcsóbb és akkor a hazai kereskedőt gazdagítjátok! :)

 15. t

  2012. május 13. vasárnap at 00:02

  Vajon mi a különbség az options és a setup között? Esetleg egy settings menü is elkéne még.