Okosóra-koncepció egy magyar designertől

By  | 

Remek okosóra-koncepcióval állt elő Balogh Gábor magyar grafikus, amivel még a The Verge portál is kiemelten foglalkozott. A szabadúszó designer által kidolgozott smartwatch tervében az a legérdekesebb, hogy abszolút nem követi a jelenlegi trendet, amit például a futurisztikus és sportos Pebble, Samsung Gear vagy Gear Fit diktál, és nem igazodik ahhoz az irányhoz sem, amit a funkcionalitásban kissé elmaradott Cookoo vagy a Citizen modellek képviselnek.

smartwatch_06

A grafikusnak nem a minél nagyobb érintőképernyő volt a legfontosabb szempont, a normál, hagyományos karórához csak interfészeket álmodott meg, amik igazodnának más foglalatokhoz is, különben is saját bevallása szerint inkább azokat a diszkrét megoldásokat szereti, mint például a Nest termosztát vagy az Apple Airport Express szolgáltatása, amik kitűnően futnak a háttérben mindenféle feltűnés nélkül.

smartwatch_02

Jelen esetben a svéd Triwa óramárka Havana modelljét vette kölcsön a cég külön engedélyével, de látható módon nem ragaszkodott az érintőképernyőhöz vagy a hangvezérléshez, hanem inkább a meglévő gomboknak és a kijelzőnek próbált meg új funkciókat megálmodni, sőt az óralapon még egy iPod Wheel-hez hasonló scrollozási lehetőséget is simán elképzelhetőnek tartana.

smartwatch_03

smartwatch_04

Az óra kijelzőjén a tervek szerint a számlap többnyire mindig látszódna, az egyes alkalmazásokat az oldalsó gombokról lehetne indítani, okostelefonnal összepárosítva pedig elérhetővé válna minden olyan szolgáltatás, amit már megszoktunk az eddigi smartwatch-felhozatalnál: időjárás-előrejelzéstől kezdve leolvashatók egyes egészségmonitorozó vagy zenelejátszással kapcsolatos infók, kijelzi a bejövő hívásokat és üzeneteket, sőt még akár iránytűként is használható.

smartwatch_01

De ha úgy döntünk, klasszikus karóraként egy öltönyhöz is felvehetjük és nem kell amiatt izgulnunk, hogy az ujjainkkal megint összezsíroztunk egy csinos kiegészítőt. Nem lennénk meglepve, ha Balogh Gábor koncepciója állna a legközelebb ahhoz, amivel az Apple az agyonhallgatott iWatch modelljén kísérletezik vagy amin a Google dolgozik jelenleg.

3 hozzászólás