Hátizsák, ami lavina ellen is véd

By  | 

Hamarosan itt a síszezon és a beszippantott sporttársakon kívül más veszély is leselkedhet ránk a pályán, amitől a leghitechebb bukósisak vagy egy igazi BeardSki sem tud megvédeni. Egy lavina ereje nehezen önthető szavakba, ha egyszer megindul visz mindent, aki pedig alá kerül az max. a ruhájába épített jeladóban, RFID chipben vagy a keresőkutyák szimatában bízhat.

Száz szónak is egy a vége, jobb nem alá kerülni, jobb megelőzni, vagy legalábbis, ha gyorsabban jön nálunk, akkor fennmaradni a tetején. Erre is van már céleszköz, mégpedig a North Face Patrol 24 ABS lavina légzsák.  A hátizsákként hordható cucc egy kioldó zsinór megrántásával aktiválható. Ennek hatására sűrített nitrogén befújás segítségével a pillanat tört része alatt felfújódik a két légzsák. Így csak óvatosan azzal a kioldó zsinórral, zárt térben, autóban vagy éppen a sífelvonóban eszünkbe ne jusson megrántani, mert egy izmos légzsákhoz hasonlóan könnyen felkenhet a kabin belsejére és az ütközést követően vissza sem húzódik automatikusan, hiszen más a funkciója.

Egy lavina mozgás közben nagyon hasonlóan viselkedik, mint bármilyen folyadék, de ahogy megáll összetömörül és szinte alulról áthatolhatatlan csapdába  kerülünk. Persze a légzsákok attól nem óvnak meg, hogy ránk dőljön egy fa, vagy egy sziklán megpattanva leugrassunk egy szakadékba, de kvázi gumicsónakként a felszínen tartva mégis megnöveli túlélési esélyünket, mindemellett a gerincünket is védi.

Az életmentő cucc persze nem jön olcsón $1179-t (290.000 Ft) kell kicsengetnünk a 24 literes hátizsákért, amibe nem csak túlélőcsokit és pilótakekszet csomagolhatunk, de lavina ellen is véd.

1 hozzászólás