Műszerfal helyett egy nagy iPhone – Chrysler 200C

By  | 

"Az ajtóktól kezdve, a beltéren keresztül, a hifiig egy darab gomb nem sok, annyi nem lesz ebben az autóban" – állítja Jason Monroe a Chrysler szóvivője, miközben a négyajtós, elektromos Chrysler 200C koncepcióról áradozik lelkesen.

A gyártásra kész rendszert egyébként a Nartron szabadalmaztatta, melynek sok más cég által használt humán-interfész technolgiák is a tulajdonában vannak. Hogy csak egy elgondolkoztató példát említsünk: pl. az Apple. Talán ez segít megmagyarázni az autóban fellelhető iPhone inspirálta megoldásokat.

A szerényen csak az iQ Power névre hallgató rendszer segítségével az autótulajdonosok például bármely okostelefont egyszerűen beprogramozhatnak az autó nyitására, zárására, vagy az ablakok letekerésére. A smartphone segítségével bárhonnét élő képet kaphatnak az autó belsejéről. (így akár végignézhetik, ahogy egy smartphone-os autótolvaj eltulajdonítja a járművet..)

Az Apple-től ismert cover-flow technikával lapozgathatják a zenetárat az íves műszerfalon az előlülők. A médiatár beállításai is az okostelefonunkban kerülnek rögzítésre, így ha átülünk anyu 200C-jébe, akkor ugyanazok a számok fognak a kedvencek között szerepelni.

Természetesen ennél sokkal fontosabb dolgokat is személyreszabhatunk. Milyen adatokat, mekkorában, hol, milyen színben szeretnénk látni a műszerfalon? Ha apuka viszi el az autót, akkor egy nagy fordulatszámérő jelenik meg középen, mellette az mp3 kínálat, ha az okostelefonon keresztül anyukát érzékeli az autó, akkor a navigáció és overlay-n a kilóméteróra és a tolatóradar képe figyel majd a műszerfalon.