Logisztikai kung-fu, avagy karácsonyi pörgés az Amazon-nál

By  | 

Könyvtárhoz hasonló csend, hangyabolyhoz hasonló szervezettség, katonás rend, csupán pár ember kószál a labirintusban, cserébe ajándékhegyek, ameddig a szem ellát, így néz ki a feketeöves logisztikai kung-fu, azaz a karácsonyi nagyüzem az Amazon UK nyolc focipálya alapterületű raktárában, az online kereskedelem földi epicentrumában.


Amazon UK – karácsonyi pörgés I.

A látszat néha csal, a hatalmas térben szinte észrevehetlen kis csapat irdatlan méretű bevétel realizáláshoz járul hozzá az év utolsó 4-6 hetében. A gigaközpont tökéletes gépezete több ajándékot, csomagot rendszerez és juttat a Karácsonyfák alá, mint bármely más kereskedelmi egység a szigetországban. Két évvel ezelőtt 2005-ben az Amazon UK központja több, mint 10 millió db terméket értékesített a karácsonyi csúcs alatt, a rekordnapon egyedül 256 tonna cucc került a teherautókra, melyekből 0-24h alatt minden 15 percben kigördült egy plafonig pakolt járgány. Az Amazon érthető módon titkolja az érétkesítési adatait, de a 2005-ös évvégi hajrában kb. 270 millió angol font (kb. 100 Mrd Ft) bevételt generált, ami azért elég masszív összeg. 


Amazon UK – karácsonyi pörgés II. – sor végén a karmesterrel

A hatalmas raktár és elosztóközpont 2001-ben épült. Az emberkék egy kis kütyüvel a kezükben rohangálnak és szedik össze a megrednelt cuccokat. A kis pda-ak nem csak a rendeléseket tartalmazzák, hanem navigálnak is! Megmutatják a legrövidebb utat a következő cuccig a labirintusban. A termékek nem tematikát követve, hanem ABC sorrendben vannak lepakolva. A raktározás is követi az Amazontól elsőként látott "Aki ilyet vett szintén vett ilyet is" koncepciót, így ha a legfrissebb Harry Potter-t beszerzők leginkább DVD visszatekerőt vettek, akkor a legközelebbi raktárrendezéskor ezek a termékek közelebb kerülnek egymáshoz. Persze a legnépszerűbb cuccok kiemelt, könnyen hozzáérhető helyen vannak alapból. Tavaly egyébként a Nintendo Wii volt a húzótermék.

A begyűjtó emberek narancssárga dobozokba pakolják a megrendeléseket, melyek utána futószalagon jutnak el a csomagolóüzembe. Ami furcsa az egészben az a bénának tűnő helykihasználás és az automatizálás teljes hiánya. Miért nincsenek plafonig érő polcok? Olcsó a telek angliában? És emberek helyett miért nem robotok, automata begyűjtő kocsik, liftek száguldoznak a sorok között, melyek utánrendelnek, ha valami fogytán van? A logisztikus szakik majd jól megmondják a frankót a kommentekben. Egyébként a kézi, rohangálós módszer bármilyen furcsa is, de bevállt, működik, olajazottan, jól.