Giga tablet a Panasonictól: 20″ + 4K

By  | 

[CES 2013] A Panasonic-nál lehet, hogy valakinek elgurult a gyógyszere, de legalábbis erősen megszaladt a keze az új tablet tervezésekor, ugyanis sikerült a világon elsőként egy 20 inch-es (!) táblagépet összehozniuk (51 cm képátló). Kis tévéképernyőnek vagy normál monitornak is simán elmenne, a Panasonic mindenesetre a hatalmas felületű táblát azzal teszi vonzóvá, hogy 4K-s felbontású képernyőt rakott bele, ha már ez az idei CES-sláger.

Az 3840 x 2160 pixel amúgy nagyon jól mutat a 3:2-es képarányú kijelzőn, sőt oldalról is egész jól látható az IPS Alpha panelnek hála, a 230 ppi-s pixelsűrűséggel viszont félúton a 264 ppi-s iPad és a 216 ppi-s Nexus 7 közé sorol be.

Windows 8 Pro verziót futtat, és 1.8 GHz-es órajelen üzemelő Intel Core i5 3427U vPro típusú processzor üzemel benne 4 Gb RAM-al (ami 16 Gb-ra is bővíthető), NVIDIA GeForce-os grafikai támogatással és 128 Gb-os SSD-vel. Az 1 centis vastagsága is imponáló, de hát a nagy képernyőméretnek ára van, a súlya mintegy 2 és fél kilós, így nem valószínű, hogy csak úgy előkapnánk az utcán, még két kézzel sem egyszerű sokáig megtartani, csatlakoztatni persze sok eszközhöz lehet 802.11a/b/g/n szabványú wi-fin vagy Bluetooth 4.0-n keresztül.

A Panasonic nem is az átlagos tablet-felhasználóknak ajánlja, inkább tervezőknek, grafikusoknak, építészmérnököknek, illetve olyan team-tagoknak, akik leginkább közösen dolgoznak egy tervrajzon vagy egy újságkiadvány vázlatán, jellemzően egy asztalfelületen. A kezelést megkönnyíti a hozzá opcionálisan kapható Anoto stylus, így a képernyőre firkálás vagy Photoshop-műveletek is némileg precízebben végezhetők rajta.

A tablethez 2 órás üzemidőt garantálnak, ami reális annak fényében, hogy a normál 10 inch-es tablethez képest négyszeres nagyságú panelt kell ellátnia táppal az aksinak, ráadásul ilyen felbontásban. A Panasonic egyelőre nem közölt irányadó árat az egyelőre név nélkül futó 4K-táblagéphez, sőt most még csak azon vannak, hogy egyáltalán használható alkalmazásokat találjanak a 20 inch-es képernyőre. A vas mindenesetre már kész van hozzá.