Sony Xperia Z: full HD + vízálló

By  | 

[CES 2013] A tavaly megjelent Xperia S okostelefon (és a 007-es Xperia T) után idén az Xperia Z következett a sorban a Sony-nál. A új zászlóshajó igyekezett igazodni a Samsung, Apple (és Nokia?) diktálta trendekhez, sőt azt lehet mondani, hogy az expón bemutatott technikai részletek némileg túl is szárnyalták az előzetes várakozásokat.

Az 5 inch-es képernyőt ez a telefon is megkapta, úgy látszik lassan meg kell szoknunk ezt a méretet minden gyártónál, a rendkívül éles, 443 ppi-s pixelsűrűséggel bíró full HD-s kijelző viszont biztosan elfeledteti velünk a méretproblémákat, amit még meg is spékeltek a Mobile Bravia Engine 2 hangzatos technológiával. Ez tulajdonképpen egy különleges TFT-LCD-képernyős megoldás, amivel az Android 4.1-es mobil 16 millió pixenyi színárnyalatot képes megjeleníteni. Érdekes módon a Bravia-féle képjavítás sem teszi tökéletessé a kijelzőt, CES-es beszámolók szerint oldalról nézve elmosódik a kép rendesen.

Tudjuk, hogy a megapixel nem minden, de kamerában akkor is odatették magukat, 13 megapixeles kamerát Exmor RS-szenzorral megspékelve nem sok konkurens tud felmutatni, az általa rögzített HDR-állóképek és videók minősége még talán a Nokia Lumia 920-as optikát is megveri, sorozatfelvételekhez 10 fps-es sebességet tud produkálni egyenként 9 megapixeles képekkel, ráadásul még az előlapi 2 megapixeles kamerája is full HD-ben veszi a képünket.

Értelemszerűen kell is az erős vas ilyen teljesítményhez, az Xperia Z-nél ezt egy négymagos, 1.5 GHz-es Qualcomm Snapdragon S4 Pro processzor biztosítja Adreno 320 típusú grafikus maggal, 2 Gb-os a RAM, tárhelyben pedig akár 16 Gb-os beépített memória is választható belőle, ami még nem mondható valami soknak, a HDR-tartalmak miatt egy szempillantás alatt betelhet, még szerencse, hogy van SD-kártyás bővítési lehetőség.

Mindezeket egy 2330 mAh-s lítium-aksi látja el táppal, de a gyors lemerülés elkerülésére a Sony egy speciális, úgynevezett Stamina üzemmódot kínál a telefonban az energiazabáló app-ok lezárására és a fényerősség minimalizálására, amivel megnégyszerezhető az üzemideje. A 802.11 b/g/n szabványú wi-fi, Bluetooth, LTE-kompatibilitás és az NFC-képesség sem maradhatott ki a sorból, némi extraként pedig a zeneszolgáltatásban is megpróbálja a Sony vonzóvá tenni az új modellt a térhatású xLoud feature-el, a legérdekesebb azonban mégis a telefonburkolat IP55 és IP57 jelzésű szabványoknak való megfelelése, ezek a por- és vízállóságot hivatottak igazolni.

Ahogy a bemutató videóból is kiderül, az esőpermet meg sem kottyan neki, a poros sivatagi tájban törlés helyett nyugodtan le lehet locsolni egy egész palack vízzel, sőt a CES-en úgy ahogy van, bele is hajították szegény Xperiát egy akváriumba. Zárásképp rögtön a kistestvérét is bemutatták a vegasi eseményen, az Xperia ZL-t, ami szerényebb 720p-s videók felvevésére alkalmas, műanyag borítású és bátyjával ellentétben nem igazán szereti a vizet és a poros környezetet.

A tovább után 2 videó nézhető meg a legújabb Xperia-ról, az első a hivatalos marketing-anyag lovaglással, sziklamászással és az említett locsolós jelenettel, a második pedig a Slashgear CES-es beszámolója:

1 hozzászólás