Superplexus – 3D labirintus 6 millióért

By  | 

A Perplexus vagy SuPerplexus Michael McGinnis tanár, szobrász és játékfeltaláló nevéhez fűződik. A játék célja, hogy egy három dimenziós, számos kihívással tűzdelt labirintuson sikeresen vezessük végig egy fémgolyót. A plexigömbbe zárt útvesztő mindhárom tengely mentén könnyen forgatható. A fejlett térlátáson kívül, nem árt hozzá egy kis kézügyesség, türelem és önfegyelem sem.

A logikai játék első papírra vetett vázlatai már a hetvenes évek végén megszülettek, azonban a prototípusra egészen 1999-ig kellett várni. Innét sem lehet azt mondani, hogy az események felgyorsultak volna, a SuPerplexus 2001-ben került piacra, de csak korlátozott csatornákon és elérhetőséggel. A nagy áttörés csak tavaly 2009-ben történt, amikor is a játék elektronikus időmérővel szerelt változata berobbant az Amazon-ra és más nagy online áruházak kínálatába. Az eredeti műanyag változat jelenleg is elérhető, sőt ha gugliban rákeresünk pár hazai forgalmazót is találunk. A kb. 100 lépéses műanyag verzió ára 4-5 ezer Ft.

Persze ez eddig nem túl izgalmas, de szerencsére a történetnek ezzel még nincs vége. Michaelt felkereste egy megfelelően megszállott és zsíros Superplexus rajongó, hogy felejtese el az olcsó 100 fröccsöntött műanyag verziót és készítsen természetesen anyagokból egy sokkal nagyobb, komplexebb, művészi alkotásnak is beillő egyedi, kézzel készült verziót. Michaelnek nem kellett túl sok győzködés.

Alapos tervezést követően megalkotta a Superplexusok királyát. A 92 cm átmérőjű plexigömbben egy focipálya hosszát is felülmúló hosszúságú útvesztő tekereg. Az acélgolyó végigvezetéséhez minimum 425-ször kell elforgatnunk a gömböt (síkot váltanunk). A rengeteg fordulót, fejtörőt, korlát nélküli szakaszt, dugóhúzót, csigalépcsőt és döntött kanyart tartalmazó pálya finn rétegelt nyírfából készült kézzel több, mint nettó 400 munkaóra alatt (kb. 3 hónap). A pályán végigmenni, azt kirakni valószínűleg ennél sokkal tovább fog tartani. Az elkészült remekmű egyelőre készítőjén is kifog, a 3. ponton ő is csak hosszú küzdelmek árán tud átvergődni (lásd videó tovább után!).
Annyi minimál segítség azért jár a kirakáshoz, hogy a menetirány azért be van jelölve, így nem fordulhat elő, hogy másnap visszafelé kezdünk el gurítani.


Nem csak Harry Potter jelölteknek

Az egyes sorszámot viselő darab az eredeti megrendelést leadó gyűjtő nappalijában található, de most bárki rendelhet egy hasonlót. Persze csak hasonlót, ugyanolyat nem, hiszen minden egyes darab egyedi megrendelésre, kézzel készül és éppen ezért a nehézségi foka is a megrendelő igényeire szabható. Az über 3D labirintus gömb, a giga Superplexus egyedi példánya online rendelhető $30 000-os árcetlivel (5,9 millió Ft).
És a szülőknek egy szavuk sem lehet, ha a gyerek ilyet kér Húsvétra: igazi fából készült, elektromos kábel, USB csatlakozó és LCD-kijelző mentes, természetes anyagból egy tanár által kézzel készített játék, mitöbb művészi alkotás, mely durván készségfejlesztő, türelemre, kitartásra, önfegyelemre tanít, fejleszti a térlátást és ráadásul legalább egy évig leköti a gyerek figyelmét, hacsak a tizenkétezer-négyszázadik próbálkozás után egészen mélyről jövő feszültséget levezetve miszlikbe nem aprítja. Videó a tovább után!