Sudoku-t és rubikkockát fejt a Lego Mindstorms robot

By  | 

Valószínűleg a LEGO egyike azon játékoknak, amiből egy doboz mindenki a gyerekszobájában megfordult legalább egyszer. Aztán voltak, akiket bekapott a gépszíj és felnőtt fejjel is a technik LEGO-t rakosgatták, igaz egyre kevésbé jelentett kihívást, de szerencsére 1998-ban megjelent a programozható Mindstorms, majd 2006-ban a Mindstorms NXT és most érkezik az NXT 2.0

Egy programozó valószínűleg elképzelni sem tudhat szebb feladatot a robotok programozásánál. Word Domination yeeeah. Erre tökéletes eszköz a Lego Mindstorms NXT készlete, ami még megfizethetó kategória (80-100e Ft), ugyanakkor rendkívül összetett, ahhoz, hogy akár a tapasztalt programozókat is újabb és újabb kihívások elé állítsa. Olyannyira, hogy tavaly már Magyarországon csapatversenyt is rendeztek.

A téma egyik nagy guruja a svéd Hans Andersson, aki tavaly összerakott egy rubik kocka kirakó robotot, most pedig egy Sudoku fejtő robottal lepte meg a rajongókat. Az előzőhöz már teljes összeszerelési instrukció tartozik és a forráskódot is szabadon letölthetővé tette, gondolom a Sudoku titok is hamarosan felkerül az oldalára.

A robot először egy gyors scannelést végez, majd ahol nem üres, hanem kitöltött mezőket érzékel, azokat ismételten, de precízebben bescanneli, hogy a számjegy felismerhető, értelmezhető legyen. A teljes scannelés több percet vesz igénybe. A rejtvény értelmezése után követlezik a robot számára a legegyszerűbb feladat a megfejtés, mely csupán 1-2 mp-et vesz igénybe. Ezután a kezében lévő filctollal viszonylag gyorsan kitölti az üres cellákat a korrekt számokkal. Az elejétől a végig mindent teljesen automatikusan, csakúgy mint a rubik kocka kirakás.

Rubik kocka kirakás és Sudoku megfejtés/kitölrés videók a tovább után!


4 hozzászólás