Withings Activité teszt – Swiss Made elegancia

By  | 

Már jó ideje szemezek az okosórákkal, járt már nálunk több is teszten, mint kütyük egytől-egyig tetszettek, de egyik esetben sem éreztem birtoklási vágyat, nem tudtam elképzelni, hogy azt napközben, munka közben, este buliba felvegyem. A Withings Activité esetében ez változott. A végén már lefekvéskor sem tettem ki az éjjeliszekrényre, igaz nem az öltöztető funkciója miatt.

Fontos az elején leszögezni, hogy a Withings Activité, nem csak okos, hanem csinos is, de nem egy klasszikus értelemben vett okosóra, azaz nem fogunk vele emailt olvasni, SMS-t írni, hívást kezdeményezni vagy futóútvonalunkat felrajzolni Google Maps-re. Az Activité egy klasszikus analóg svájci órába csomagolt 0-24-ben üzemelő aktivitásmérő. Ha ezzel az elvárással pattintjuk a csuklónkra, akkor nem fog csalódást okozni.

withings-activite-feher-xl-sq

Design, megjelenés

Az Activitén nincs érintőképernyő, nincs semmilyen kijelző, LED-ek, nincsenek gombok, sőt korona sincs és az aksiját sem kell minden este feltölteni. Ami látszik az egy klasszik óratok, karcálló zafírüveg által védett minimál, számozásmentes számlap, kismutató, nagymutató, pont annyi, ami éppen elég a pontos idő feltűnésmentes kijelzéséhez, semmi több. Az avatatlan szemnek egy tradicionális karóra és éppen ez benne a szép, ez különbözteti meg a többi okosórától, fitness-trackertől hogy több helyett éppen hogy kevesebbnek próbál látszani. Igazi understatement.

withings-activite_teszt_m04

Az órát a franciák tervezték és Svájcban készült, hirdeti 6 óránál a diszkrét Swiss Made felirat. Svájcon belül is az óragyártás mini fővárosában a Locle völgyben.

A 316L típusú sebészeti/rozsdamentes acél óratok 50 méterig vízálló, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy úszni és zuhanyozni lehet benne, búvárkodni nem. A szíjat sem aprózták el: valódi Barenia típusú bőrszíj, ami a francia Haas Tanneries manufaktúrából érkezik. Róluk annyit érdemes tudni, hogy a legnagyobb francia divatházak beszállítója, ügyfelei között ott figyel például a Hermés.

withings-activite_teszt_m13

Az órából kétféle modell készül: egy fekete számlapos, fekete bőrszíjas sötét ruhákhoz, illetve egy fehér számlapos, barna bőrszíjas verzió fehér inghez, világos ruhákhoz. Nálunk ez utóbbi járt, ami árnyalatában majdnem megegyezett az LG G4 bőr hátlapjának színével, így remek párost alkottak. Ami a szíjat illeti, a dobozban a bőrszíj mellett találunk egy szürke szilikon szíjat is, ami sportoláshoz, futáshoz, úszáshoz javasolt használni. Gyorskioldóval egyszerűen cserélhető, sőt bármilyen márkafüggetlen, hagyományos 18 mm-es szíj az óratokhoz illeszthető.

withings-activite_ora-teszt_ca10

Az óra nagyon szép, minőségi anyagok felhasználásával készült, jól össze van rakva, egyedül a méretével nem vagyok teljes mértékben kibékülve. Az óra ugyanis egy közös unisex méretben érkezik. Az óratok átmérője 36 mm. A gyík csuklómon még éppen, hogy oké, de egy picit nagyobb 40-42 mm-es férfiasabb méret jobban tetszene. Igaz nincs olyan, hogy „helyes óraméret” de azért megállapítható, hogy egészen a 90-es évek közepéig a 37-39 mm számított „normálisnak”, majd pár év múlva a 41-44 mm, addig mostanában nem ritkák a 45-60 mm átmérőjű óratokok sem, igaz ez már túlzás és csak igazán Popeye csuklókon mutatnak jól, egyébként nevetségesek.

withings-activite_teszt_m10

Kezdeti beállítások

A csinos, hosszúkás, fehér, fiókos kartondobozban az óra, a szilikon sportszíj, a Starter Guide és a pótelem mellett még egy kb. 4 cm átmérőjű pénzérmeszerű fémkorongot találunk, egy kis tüskével az egyik szélén. Az órát, illetve az abban található Bluetooth 4.0 jeladót ezzel a kis célszerszámmal aktiválhatjuk. A fémkorong tüskéjét az óra hátlapján lévő negatív reset gombba kell tolni, majd az óra két rezgéssel tudatja velünk, hogy sikeresen aktiváltuk. A korong alakú szerszám másik felével pedig az óra hátlapját pattinthatjuk le egyszerűen, ha elemet szeretnénk cserélni. Egy elemmel egyébként akár 8 hónapig is bírja, így nincs esténként aksitöltögetés.

withings-activite_teszt_m01

Második lépés a Withings Health Mate telepítése az okostelefonunkra, majd Bluetooth-on keresztüli párosítása.

Az órán egyetlen gomb sincs, korona sincs. Ezt követően minden beállítás a mobilunkon keresztül történik. Az egyik legviccesebb a pontos idő beállítása: az érintőképernyőn az ujjunkkal tekerünk körbe, miközben a csuklónkon lévő óra fizikai mutatói szépen szinkronban mozognak, mintha zavar lenne a térben, lehet hülyíteni az asztaltársaságot frissen szerzett parafenomén kepeségeinkkel.

health-mate-activite_01

Ezt követően az óra egyébként időközönként szinkronizálja az időt a mobilunkkal, így a nyári-téli óraátállítás vagy utazáskor az időzónaváltás már automatikusan történik.

Az appban létrehozhatjuk még személyes profilunkat, megadhatjuk nemünket, magasságunkat és súlyunkat, illetve rendelkezünk egyéb Withings eszközzel (pl. mérleg, vérnyomásmérő, Aura stb.) azokat is itt csatlakoztathatjuk.

ecosysteme

Az óra alapkoncepciója, hogy 0-24-ben figyeli az aktivitásunkat, legyen az séta, futás, úszás vagy alvás és egyik esetben sem nekünk kell kezdeményezni a mérést, hanem a mozgásmintánk alapján beazonosítja és külön kérés nélkül méri. Az egyetlen dolog, amit mi állítunk be az az ébresztő, mindent mást az óra csinál helyettünk automatikusan.

Séta, futás, úszás

Az óra az időmegjelenítési alapfunkción felül valójában egy fitness-tracker, általános aktivitásmérő. Az időmérő szerkezeten kívül egy precíz mozgásérzékelő, lépésszámláló rejtőzik az óratokban és a mobilunkkal párosítva ebből próbálja kihozni a legtöbbet.

A cél folyamatos aktivitás mérés, éjjel-nappal. Cél a napi 10.000 lépés, legyen az séta, futás, lift helyett lépcsőzés az irodaházban, egy kiadós bevásárlás a hiperben vagy egy hétvégi nagytakarítás. A javasolt tízezres érték a gyorsabb kezdeti sikerélmény érdekében kevesebbre is állítható, én napi 5.000-es lépésszám céllal kezdtem. A pontos időn kívül egyébként ez az egyetlen információ, ami még megjelenik az óralapon. A kisebb, jobb-alul elhelyezkedő, kékmutatós 0-100-ig osztású kisebb számlap mutatja, hogy a napi lépéscélunk hány százalékánál tartunk éppen. Az óra akkor is mér és mutat, ha nincs nálunk az okostelefonunk vagy éppen ki van kapcsolva a Bluetooth. A legközelebbi leendő alkalommal szinkronizálja az adatokat az appal.

withings-activite_teszt_m12

A lépésszámlálója pontos: a gyorsteszt alatt fejben 216 lépést számoltam, míg az óra öttel kevesebbet, 211-et, de nem biztos, hogy nem én számoltam el. Viszont, ami a lépések hosszát illeti már árnyaltabb a kép, mivel a lépéshosszt az app-ban beállított nem, testmagasság és testsúly alapján becsüli, illetve a mozgás sebességét is figyelembe veszi. A napközben sétálva megtett kilométereimet a lépésszámokkal leosztva nem fix, hanem sebességfüggő 84-93 cm közötti lépéshossz értékeket kaptam, ami nagyjából megfelel a valóságnak, gyors mozgás, futás alkalmával, azonban ez az érték némileg torzul, így az óra futáskor többet mér a valóságban megtett távnál. Egyéni kalibrációra jelenleg nincs lehetőség, de ez a pontatlanság az óra cseréje nélkül egy jövőbeni firmware vagy app updattel valószínűleg könnyen orvosolható.

health-mate-01

A futást egyébként nem külön, mint egy edzés számolódik, hanem az is az aggregált napi lépés / km / aktivitás adagunkhoz csapódik. Igaz utólag a statisztikákban az egybefüggő, folyamatos mozgások külön tételként is megjelennek, megtett távolsággal, időráfordítással és elégetett kalóriákkal. Ha előtte, utána nem mozogtunk, akkor elkülönítve leolvashatjuk a futáshoz kapcsolódó távolságot, időt és elégetett kalóriákat is.

Az appon keresztül egyébként összeköthetjük más alkalmazásokkal vagy más trackerekkel is. Például RunKeeperrel, de akár a Nike+ FuelBand aktivitásunkat is importálhatjuk. Sőt akár a Nest termosztáttal is párosíthatjuk, így például, ha az óra azt érzékeli, hogy elaludtunk pár fokkal lejjebb tekeri a fűtést az ideális alváshoz.

FunFact, érdekesség: egy gyorsnak tűnő, átlagosnál rövidebb Tescos bevásárlás összesen 42 percig tartott, ez idő alatt 1,2 km-t gyalogoltam a polcok között és összesen 62 kalóriát égettem el. Az egyik napsütéses szombaton pedig sikerült belegyalogolni 12k lépést, 10k kilométert:

health-mate-10k

A Withings Activité a lépéseken kívül méri még a karcsapásokat, azaz az úszást is. Ebben az esetben sem kell külön beállítanunk, hogy Hello, most úszni fogunk, hanem az óra automatikusan felismeri a mozgásmintát.

Triatlonozni viszont sajnos nem fogunk vele (nagy szívfájdalmamra, mivel a nyáron kezdtem el Bubizni) a biciklis mozgásmintát egyelőre nem ismeri fel. Azért egyelőre, mert a FAQ-ban azt írják, hogy vizsgálják a lehetőségét és elképzelhető, hogy egy jövőbeli firmware updattel megoldják (az úszás trackelés is így érkezett utólagos frissítésként az óra piacrakerülése után pár hónappal). Biciklizéskor ugye nem mozog a kar, mint gyaloglás vagy úszás közben, bokaláncnak meg mégsem tenném fel akármilyen szép is.

Alváselemzés, ébresztés

Korábban el nem tudtam volna képzelni, hogy órában aludjak, de ugye mindent a tesztért, egyszer ezt is ki kell próbálni. Az hittem a szilikon szíjban kényelmesebb lesz, de a bőrszíj vált be végül. Ez azért is jobb, mert így nem kell minden este és reggel cserélgetni (nem mintha túl bonyolult lenne a gyorskioldóval).

withings-activite_ora-teszt_ca07

Hasonlóan a gyalogláshoz, futáshoz, úszáshoz az Activitének nem kell megmondani, hogy Hello, most megyünk aludni, hanem csak csinálni kell, az óra pedig remekül észreveszi, hogy lefeküdtünk és nagyjából azt is elég jól belövi, hogy mikor aludtunk el.

Lefekvés előtt beállíthatjuk az ébresztőt is. Ezt is a Health Mate app segítségével tudjuk megtenni. Az óra reggel hang nélkül, vibrálással ébreszt. Különösen hasznos, ha nem egyszerre kelünk, így a másikat nem kell egy kegyetlen légiriadóval kiugrasztanunk idő előtt az ágyból és a csuklónkra kifejtett vibrálás meglepően hatékony is. Az óra pontosan akkor ébreszt, amit beállítottunk, azaz nem figyeli az alvásciklust, hogy egy kevésbé fájdalmasabb időpontban keltsen fel egy adott intervallumon belül. Szundi funkció sincs, az óra 10x alkalommal vibrál, nem tudjuk a másodiknál leállítani és ha visszaalszunk, nem jelez 5-10 perc múlva ismét.

health-mate-02

Reggel szinkronizálhatjuk az adatokat mobilra és a kávé közben remek grafikonokban gyönyörködhetünk. Megnézhetjük mennyi időt töltöttünk az ágyban fekve, ebből mennyit ébren (narancs) alvással, mennyi időt felületes (világoskék) és mennyit az igazán pihentető mélyalvásban (sötétkék). Ha éjszaka felkeltünk inni vagy WC-re, az szintén narancssárga színnel jelenik meg. Illetve százalékban kifejezve is megtekinthetjük mennyire sikerült teljesítenünk a 8 órás vagy egyéb értékre beállított személyes alváscélunkat.

health-mate-03

A lefekvést, felkelést, így az ágyban fekve töltött időt nagyon pontosan érzékeli, az álomba zuhanás pillanatát már kevésbé pontosan kapja el. Hajlamos például egy lefekvés előtti fél órás olvasást már alvásnak elszámolni, illetve a 2 hetes teszt alatt többször azt jelezte, hogy sikerült 1 perc alatt elaludnom, ami sajnos nem igaz. Valószínűleg annyira mozdulatlanul koncentráltam, hogy most el kell aludni, hogy az óra el is hitte a tetszhalottságom. De a grafikon általában jól tükrözte a reggeli frissességet vagy éppen kialvatlanságot.

Ja és egy nagyjából haszontalan, de annál látványosabb feature, az egyik kedvenc funkcióm lett, amivel előszeretettel villogtam társaságban: ha duplán koppintunk az óraüvegre, akkor a mutatók látványosan áttekernek a beállított ébresztési időre, majd 10 mp múlva visszaállnak a pontos időre. Így:

Health Mate app

Aki hozzám hasonlóan szereti a grafikonokat az imádni fogja. Belépéskor egy Facebook-szerű timeline fogad, ahol lefelé, időben visszafelé scrollozva felváltva jelenik meg az adott napi lépés- illetve alvásteljesítményünk. Az adott grafikonra kattintva megtekinthetjük annak részletes bontását, legfontosabb mutatókat, a mozgás megoszlását napközben.

Bizonyos mérföldkövek átlépésekor (napi 5000 lépés, heti 150 perc mozgás, folyamatosan 8 óra közeli alvások stb.) elismerést, badgeket és új motiváló célokat kapunk.

Ha rendelkezünk további Withings kiegészítőkkel (Body Analyzer, Pulse, Vérnyomásmérő, Mérleg, Aura) akkor azokat is itt párosíthatjuk, köthetjük össze az appal, így minden adat egy helyre fog érkezni. Ezután akár korrelációkat is nézhetünk – statisztikusok előnyben – napi lépésszámunk, testsúlyunk és vérnyomás értékünk között stb.

Ha ismerőseink is rendelkeznek Withings kütyükkel, akkor pedig beizzíthatjuk a közösségi funkciókat. Indulhat a ki mozog többet, ki alszik el gyorsabban verseny. Társ applikációk felé (pl. RunKeeeper, Nike+) is itt nyithatjuk meg.

colors

Árcetli, modellvariációk, kistesó

A Withings Activité fehér számlapos barna szíjas valamint fekete számlapos fekete szíjas verzióban érkezik, a hardver azonos, a méret unisex. A Withings Activité ára 119.000 Ft. Ha csak a lépésszámláló, fitness-tracker funkciót nézzük, akkor elég húzós, ha figyelembe vesszük a minőségi anyaghasználatot és azt, hogy ezért egy időtálló megjelenésű divat-kiegészítőt kapunk, akkor már lényegesen árnyaltabb a kép.

Azoknak pedig, akiknek tetszik a funkcionalitás, de a zafír üvegért, bőrszíjért és a Swiss Made logó mögött megbúvó minőségért nem szeretnének prémium árat fizetni, azoknak alig harmad ennyiért 44.900 Ft-ért elérhető a Withings Activité Pop kistesó.

Verdikt

Pro

 • Elegáns, stílusos, minimál, szép időtálló megjelenés
 • Minőségi anyaghasználat, francia design, jól összerakott, Swiss Made
 • Cserélhető szíjak (bőr + szilikon sportszíj)
 • Nincs aksi, gombelemmel 8 hónapig elvan
 • Vízálló
 • Mobil nélkül is működik
 • Amire kitalálták azt remekül teljesíti (0-24 aktivitás mérő, elemző)

Kontra

 • Becsült lépéshossz miatt futás esetén a megtett táv csak közelítő érték, kalibrációra jelenleg nincs lehetőség
 • Az alapaktivitások közül a biciklizést sajnos nem méri (egyelőre)
 • Az alváselemző lehetne pontosabb
 • Lehetne egy leheletnyivel nagyobb
 • Relatív magas árcetli