Samsung Gear S okosóra teszt – hívás csuklóból

By  | 

Ami az okosórákat illeti a Samsung nem ismer tréfát, alig több mint 12 hónap alatt összesen 6 különböző modellt zúdított a piacra. Ha esetleg kicsit zavaros a kép, helyezzük el őket gyorsan a mátrixban:

  • 2013.09. Galaxy Gear (Android, 1,6” 320x320px, 1,9MP kamera, 720p video)
  • 2014.04. Gear 2 (Tizen, 1,6” 320x320px, 1,9MP kamera, 720p video)
  • 2014.04. Gear 2 Neo (Gear 2 alap, de műanyag ház és kamera nélkül)
  • 2014.04. Gear Fit (fitness tracker, 27 g)
  • 2014.07. Gear Live (Android Wear oprendszerrel)
  • 2014.11. Gear S

Samsung-Gear-S_01

Miben tud többet a Gear S, mind elődei?

Alap a valamivel nagyobb kijelző és jobb felbontás, ráadásul az óra ezáltal nem lett nagyobb, csak a keret lett lényegesen keskenyebb. Újdonság a csukló vonalát követő íves kijelző, a beépített GPS vevő, a virtuális billentyűzet és a legfontosabb a nanoSIM foglalat, azaz az óra okostelefon nélkül önmagában is használható. Az órával fotózni viszont nem tudunk, a „régebbi” modellekben lévő kamerának búcsút inthetünk.

samsung-gear-s-korea_0

Nézzük részletesen:

Design, kijelző, méretek

Míg az íves kijelzők alkalmazása a TV-k, monitorok esetében csak 3D-hez hasonló divatnak tűnik, addig egy okosóra esetében kifejezetten hasznos és indokolt a használata. A 2”-os, 51 mm képátlójú Curved Super AMOLED érintőképernyő szépen követi a csuklónk ívét. A kijelző területe, felülete egyébként közel 50%-kal nőtt az elődhöz képest, anélkül, hogy az óra külső méretei változtak volna (58*40 mm), azaz a kijelző szerencsére csak a keret rovására terjeszkedett, egyedül a vastagságra (12,5 mm) és súlyra hízott valamennyit (84 gramm). A 360 x 480 px felbontású kijelző pixelsűrűsége is javult, így most már eléri a 300 ppi értéket.

Samsung Gear S Galaxy Note 4

A Gear S okosóra fekete és fehér színben érhető el, nálunk ez utóbbi járt. Jól összerakott, minőségi konstrukció, állítható szilikon pánttal. A gyík csuklómon szorosra húzva is egy kicsit nagynak tűnt, de így vagyok egy 52 mm-es Omegával is. A Gear S egyébként por- és mérsékelten vízálló (IP67).

Samsung Gear S 2014

Az óra hátlapján, a csuklónkkal érintkező részen található a pulzusmérő szenzor, a SIM kártya foglalat és itt pattinthatjuk rá a töltő dokkolót vagy hivatalos nevén a töltőbölcsőt, és azon keresztül a micro USB-t kábelt is, de ezekről később. Ezen felül egyetlen gomb található az óra kijelzője alatt, csakúgy mint a legtöbb Samsung mobilon. Mellette két kis pont helyezkedik el: az egyik a fényérzékelő, a másik pedig az UV-érzékelő (!).

Samsung-Gear-S-spec

Ami még a külcsínhez tartozik (ha már óra), hogy az óralap stílusa kedvünkre állítható, testreszabható, számos analóg stílusú vagy digitális időmegjelenítés közül választhatunk, vagy éppen újakat tölthetünk le.

Hívás, kapcsolat, nanoSIM, 3G, üzenetek

A nanoSIM foglalat és az ezzel járó 3G képesség ellenére a Gear S teljes mértékben nem használható egy okostelefon segítsége nélkül. Az sem mindegy, hogy milyen mobillal párosítjuk, legalább Android 4.3-at kell futtatnia, ami nem olyan nagy elvárás, viszont a tökéletes működéshez nem árt, ha a készülék a Samsung Galaxy S vagy Note szériából való.

Samsung Gear S and Samsung Galaxy Note 4

A Gear S okosóra csatlakoztatása mobilunkhoz a következőképpen történik: Először is telepítenünk kell a Samsung Gear alkalmazást a telóra, majd csatlakozatni kell az okosórát Bluetooth-on keresztül. A kapcsolat létrejöttét követően be kell jelentkeznünk Samsung-fiókunkba. Ezt követően viszont jó hír, hogy már nem korlátoz bennünket a Bluetooth hatótávolsága, mert Wifin vagy 3G-n is csatlakozhatunk óránkhoz-mobilunkhoz, oda-vissza, hívást fogadhatunk csuklóból akkor is, ha lementünk futni és a mobilunkat a konyhaasztalon hagytuk, de akkor is, ha azt egy másik városban felejtettük.

Igaz, hogy a mobilunkat egyelőre még nem felejthetjük el, de a kezdeti összepárosítást követően, az óra önmagában is alkalmas telefonhívásra, hívásfogadásra, SMS küldésre és fogadásra, e-maileket is fogadhatunk, azokat megválaszolhatjuk, DE nem írhatunk egy teljesen új e-mailt (csak beérkezőre válaszolhatunk). Fontos és jó: ismerőseink ugyanazon a hívószámon érnek el minket akkor is, ha a mobilunkat otthon hagytunk és csak a Gear S van a csuklónkon.

Kezelőfelület, szoftver alkalmazások

Az okosórán Tizen operárciós rendszer fut, aminek a felülete szerencsére nagyon hasonlít az Androidhoz, még jobban a Samsungos TouchWiz UI-hez, így nem lesz nehéz dolgunk megszokni. Egyedül a képernyők és appok közötti navigáció, ami nem volt elég magától értetődő elsőre, bevallom bele kellett lesnem a user manuálba. A sima érintés mellett van a hosszú és a dupla érintés, a képernyő panelek között pedig nem csak vízszintesen, hanem függőlegesen is lapozhatunk, így bizonyos beállításokat ebben a második függőleges dimenzióban érünk el. Visszagomb nincs, a kijelzőt felülről lefelé kell végigsimítanunk az előző képernyőre való visszatéréshez.

gear-s-interface

Szoftververzió függvényében 6-7 képernyőt érhetünk el vízszintes lapozással: értesítések, óra, zene lejátszó, S Health, Hírolvasó, naptár/feladatok, egyedi widgetek hozzáadása.
Ami a kezelőfelület evolúcióját illeti az előző generációhoz képest a legfontosabb változás, hogy az órán is elérhetővé válik a mobilokról és táblagépekről jól ismert virtuális billentyűzet, így ha nem is mellényúlás mentesen, de kis odafigyeléssel rövid, üzenetek, e-mailek, web url-ek begépelésére abszolút alkalmas.

A Gear S nem csak az érintőképernyő tapogatásával, hanem hangvezérléssel is utasítható. Amint aktiváltuk az S Voice alkalmazást, azt bármelyik képernyőn meghívhatjuk a „Hi Gear” beköszönéssel (a hívószó egyébként bármire lecserélhető). A felismert parancsok szövegesen is megjelennek a kijelzőn, majd végrehajtásra kerülnek.

A Gear S-en böngészőt is találunk: Opera Minit futtat. A 2”-os kijelzőn való böngészéstől csodát ne várjunk, de a Gear S + Opera Mini kihozza a maximumot a helyzetből, a mobilverzióval rendelkező website-ok korrektül megjelennek, a virtuális billentyűzet segítségével pedig egy Google keresés sem jelenthet problémát.

Sport, fitness, érzékelők

Az S Health alkalmazás (amit a Samsung Galaxy Alpha esetében már dicsértünk) megtámogatva az órába zsúfolt szenzor arzenállal kedvére lesz minden mozgást szerető, egészséges életmódot folytató kütyürajongónak. Pulzusmérő, gyorsulás érzékelő, barométer, giroszkóp, geomágneses szenzor, fényérzékelő, UV szenzor és GPS található a személyi edzőnk eszköztárában. Legyen szó futásról, tekerésről vagy csak napközbeni sétáról, az óra folyamatosan trackeli minden lépésünket, pulzusunkat, ha pedig étkezések után kiválasztjuk, hogy mit ettünk, megbecsüli a bevitt energiát és szembeállítja az elégetett kalóriákkal. Ha 30-120 percen keresztül nem mozdulunk (munkahelyünkön ülünk a gép előtt vagy otthon fekszünk a TV előtt) akkor ránk szól, hogy jó lenne menni egy kört.

A GPS azon kívül, hogy felrajzolja merre futottunk reggel, gyalogos navigációban is segít, ha eltévedtünk volna a városban (mondjuk külföldön). Nem kell folyamatosan sasolnunk a csuklónkon a Google Mapset, mert az óra vibrálással jelzi, ha olyan sarokra, kereszteződésbe értünk, ahol irányt kell váltanunk.

gear-s-2

Aksi

A 300 mAh teljesítményű aksi papíron, minimál használat mellett akár 4 napig is bírhatja. Gyakorlatban normál használat mellett 1-2 napra kell számítani. Okostelefonnal Bluetoothon keresztül párosítva óránként 1-2%-ot fogyaszt, míg 3G kapcsolaton keresztül óránként 4-5%-os esik a töltöttség, de egy munkanapot így is képes túlélni, ami korrekt.

Samsung Gear S ára

A Gear S okosóra kártyafüggetlenül 120-125e Ft körüli áron szerezhető be, ne felejtsük, hogyha nem csak Bluetoothon keresztül szeretnénk párosítani mobilunkkal, akkor egy külön előfizetésre is szükségünk lesz. Kíváncsian várjuk, hogy a hazai szolgáltatóknál megjelenik-e a Gear S és az milyen konstrukcióban, tarifával lesz kapható.

https://www.youtube.com/watch?v=Ji6eoTrjtng