Szaunabárka, nem csak hajótörötteknek

By  | 

A messzi északon a tél szorításában talán az egyetlen módszer a wellnessezésre és kikapcsolódásra a jó meleg szauna, ám ahhoz, hogy utána a skandinávok egészségügyi célzattal rögtön fejest ugorjanak a jeges vízbe, sokszor nagy távolságokat kell lefutniuk, ezt a problémát próbálta meg áthidalni egy finn baráti társaság, akik Joensuu városában összeszerelték saját mobilszaunájukat. Az elsőre hajótöröttek által összeeszkábált bárkának kinéző úszó kabinban egy kályha dolgozik és cseppet sem számkivetetteknek készült, súlyos eurókért bérelhető.

saunalautta-05

A Saunalautta tulajdonképpen nem más, mint egy tutajra épített többemeletes szaunasziget, amiben két helységet alakítottak ki. Az egyik maga a szaunakabin a kályhával, a másik pedig öltözőként és pihiszobaként  funkcionál.

saunalautta-04

A mobilszaunát négy műanyag tartály tartja a vízfelszínen, egy kis fedélzeti csónakmotor hajtja, a lényeg viszont természetesen nem a csúcssebessége, hanem az akár 90 fokra felforrósítható szaunarész, amiből amúgy az 5,5 milliós Finnországban több mint 2 millió található, azaz gyakorlatilag háztartásonként legalább egy.

saunalautta_11

Az úszóalkalmatosság mozgástere az ezer tó országában ugyan igencsak lekorlátozódik a legkeményebb fagyokban, azonban szerencsére nem kizárólag csak télen használható, a tetőn nyáron akár napozni is lehet, a fedélzetet pedig piknikasztallal, barbeque sütővel, függőágyakkal, ugródeszkával és trambulinnal igyekeztek feldobni.

saunalautta-11

A csináld-magad (DIY) jellegű projektként még 2012-ben elkészült, 12 fős befogadóképességű bárkát elsősorban baráti összejövetelekre tervezték, ám a Jyväskylä-tavon bérbe is adják a turistáknak, hétfőtől csütörtökig 340€-ért (~105.000 Ft), péntektől vasárnapig pedig 420€-ért (~130.000 Ft) lehet két órára kikölcsönözni a szaunát, minden további megkezdett óráért pedig 90€-t számítanak fel (~28.000 Ft), amiben persze nincs benne az alkoholfogyasztás, arról az utasoknak maguknak kell gondoskodni.