Samsung Galaxy Alpha

By  | 

Képzeletbeli kérésünk a Samsungnál talált meghallgatásra és az ősszel végre készült egy olyan mobil, ami három kívánságunkat egy készülékben teljesíti. Szembe megy az egyre nagyobb kijelző, phablet iránnyal és megáll a számomra még éppen kezelhető méretű 4,7”-os képátlónál, átlagosnál kisebb mérete ellenére erős procival rendelkezik és mindez egy prémium, valódi fém házba csomagolva. Elfogadtam volna karácsonyra, de sajnos vissza kellett küldeni.

GALAXY ALPHA_KV_Man_Black_Horizontal_0804

Az Alpha az első Samsung Galaxy okosteló valódi fém vázzal. A masszív matt alu keret, az S5-ből ismert gumi/bőr hatású „pöttyös- perforált” textúrájú csúszásmentes hátlap, a precíz illesztések és a 6,7 mm-es karcsúság igazi prémium fogást és megjelenést kölcsönöz a készüléknek. A mindössze 115 g súlyú mobil méretei: 132,4 x 65,5 x 6,7 mm. Ebbe a vékony házba egy 1860 mAh aksi fért, ami elsőre kevésnek tűnhet, de az Exynos chip meglepően jól balanszíroz.

samsung-galaxy-alpha_13

A csinos külső alatt egy izmos big.LITTLE multi processing technológiával rendelkező nyolcmagos Exynos 5 Octa 5430 proci ketyeg 1,8Ghz-en, ami az 1280 x 720p felbontáshoz több, mint elég. Az Alpha emellett tartalmazza az összes Samsung Galaxy mobil továbbfejlesztett technológiáját: HDR-rel felvértezett 12MP kamera, gyors autófókusz, ujjlenyomat leolvasó, S-Health alkalmazás pulzusmérővel. A lista még folytatódik: Cat.6 LTE modem (300Mbps elméleti maximum), NFC, UHD 4K (3840 x 2160) videórögzítés @30fps, gyorsulásmérő, gyro érzékelő, geomágneses szenzor, Hall-érzékelő, HR érzékelő, fényérzékelő, közelségérzékelő.

galaxy-alpha-fitness

Az Alphán az Android 4.4.4 Kit-Kat  és a legújabb, lényegesen letisztultabb és egyszerűbben használható TouchWiz felhasználó felület futott. A képernyőzárat pedig a megszokott rajzolós, pin kódos módszerek mellett már ujjlenyomatunk segítségével is feloldhatjuk. A weboldalakhoz tartozó felhasználónevekkel és jelszavakkal sem kell tovább bajlódnunk. Az ujjlenyomatos bejelentkezés segítségével, az ujjunk érintésével logolhatunk be Facebookra vagy fizethetünk Paypallal. A másik ujjunkhoz kapcsolódó jópofa fícsör pedig a pulzusmérő, amivel stressz szintet is mérhetünk. Ezt az ünnepek előtt, alatt és után is rendszeresen mértük, teljesen rákattantunk és elégedett konstatáltuk, hogy az ünnepek előtt állandósult dugók, ajándékbeszerzési káosz  sem tudott minket kihozni a sodrunkból, 60 fölé billenteni a a pumpát.

SM-G850FZKEXEH-66122-0

A gesztus- (fülhöz emelés, lefordítás, letakarás stb) és hangvezérlésen (S-voice) felül van még egy érdekes funkció, amit ha bekapcsolunk, akkor nem csak érintése, hanem, ha egy adott elem fölé visszük az ujjunkat, magyarul, ha csak rámutatunk (mint az egér esetében a mouse-over kattintás nélkül), akkor tooltip szerűen kis buborékban, ablakban további infókat tudhatunk meg egy adott elemről, pl. egy galéria első 6-8 fotója vagy egy adott nap naptárbejegyzései megjelennek egy új layeren és ahogy eltávolítjuk az ujjunkat rögtön el is tűnek ismét. Sőt azt a funkciót is bekapcsolhatjuk, hogy hiába a 30 mp-es képernyőzár, a kijelző addig ne menjen alvó üzemmódba, amíg nézzük. Ha bekapcsoljuk, akkor az előlapi kamera folyamatosan sasolja a tekintetünket, hogy éppen nézzük-e a kijelzőt.

samsung-gaalxy-alpha_2

Mivel a számítógép előtt görnyedés mellett igyekszem minél többet futni, sportolni, ésszerű kereteken belül az egészséges táplálkozásra ügyelni, így az előre telepített alkalmazások közül mindenképpen az S-Health csomagot emelném ki. Alap a lépésszámláló és teszi mindezt úgy hogy a gyalogláson kívül semmi mást (pl. beállítás, elindítás) nem kell tennünk az ügy érdekében, ha csak felállunk az asztaltnál zsebünkben a telóval és elmegyünk WC-re, az is hozzászámolódik az ambiciózus napi 10.000 lépés célhoz. Torna üzemmódban futás, gyaloglás, bringázás és túrázás közül választhatunk, az edzés céljaként pedig távolságot vagy időtartamot állíthatunk be, a playlistból pedig kiválaszthatjuk kedvenc pörgős, motivációs listánkat. Az étkezésünket és a bevitt kalóriák számát reggeli, ebéd, vacsora +nassolnivaló csoportosításban követhetjük. Edzés előtt, közben, után mérhetjük a pulzusunkat, stresszintünket, aminek a grafikonját egy idővonalra is felrajzolhatjuk csakúgy, mint testsúlyunk változását. Azonban véletlenül se álljuk rá az amúgy  masszív Gorilla Glass kijelzőre, ez utóbbi adat kiderítéséhez egy mérlegre lesz szükségünk.