Tizen az Android és az iOS uralma ellen

By  | 

Még 2011 végén került a köztudatba , hogy a Samsung az Intellel megpróbálja egy kicsit felpezsdíteni a mobilpiacot, és egy új Linux alapokon nyugvó mobil operációs rendszer fejlesztésébe kezdtek Tizen néven. A törekvés fő támogatói elsősorban a LiMo alapítvány, vagyis a Linux Mobile Foundation-be tömörült közel 50 cég és a nagy mobilszolgáltatók, mint például a Vodafone, a France Telecom és a japán DoCoMo, akik nem feltétlenül csak iOS vagy Android-alapokon képzelnék el a jövő okostelefonjait.

A mobilpiacon a Google és az Apple jelenlegi túlsúlya már-már nyomasztó, mintegy 90%-os a 2012. harmadik negyedévi adatok alapján, és ebbe érdemben a Windows Phone sem tudott még beleszólni, viszont a szolgáltatók érthető módon nem szeretnének a végtelenségig függeni a két amerikai cégóriástól és azok rendszereitől, hanem többek között saját szolgáltatáscsomagokkal (online shopping-alkalmazásokkal, szolgáltató-specifikus termékekkel) kívánnának a majdani teljesen nyílt forráskódú felületen is előrukkolni. Itt fontos megjegyezni, hogy bár az Android is Linux-kernel fölött fut, mégsem tekintik teljesen nyílt rendszernek, elsősorban a különböző Google-appok és a keresőóriáshoz kötődő policy-k miatt.

A DoCoMo amúgy az egyetlen japán szolgáltató a három nagy közül, aki nem forgalmazza például az iPhone-t a szigetországban, nem is csoda, hogy egyre fogy az előfizetőinek a száma, így ők a Tizen-től várják a kedvezőtlen trend megfordulását.


A Samsung számára az elsőrendű prioritásnak jelenleg a Galaxy S4-csúcsmobil tűnik a februári Mobile World Congress közeledtével, ám azért jópár más projektet is a tűzben tartanak, a saját Bada-okstelefonos platformjukat is folyamatosan csiszolgatják, a Tizen-en kívül a Windows Phone felé is erősen kacsintgatnak, valamint számítani lehet a részükről további bejelentésekre az idei CES-en.

A Tizen tehát elsősorban a két nagy mobil operációs rendszertől lenne független, fő komponensei a Linux kernel, az Enlightenment Foundation Libraries (EFL) és a WebKit runtime, azonkívül erősen a HTML5-szabványra épül, rugalmas jQuery-környezetet biztosít majd az alkalmazás-fejlesztőknek, továbbá az okostelefonokon kívül tabletek,  autós fedélzeti rendszerek és Smart TV-k felületeként is funkcionálna.

Az ambíciózus fejlesztést persze nagyon sok tényező bizonytalanná teszi, egyebek mellett a Samsung és az Intel nyomására nem is biztos, hogy annyira függetlenek lennének, másrészt a nulláról indított fejlesztés lehet hogy nem váltja be a hozzá fűzött reményeket (a Windows Phone is erősen küszködik, hogy mérhetővé váljon végre a részesedése), a multiarchitektúrás platform eleve lassítja a bevezetését, és persze kérdés, hogy fognak-e egyáltalán használható alkalmazásokat fejleszteni rá, anélkül nehéz lesz a késztetés a platformváltásra. Mindenesetre a www.tizen.org oldalon folyamatosan figyelemmel kísérhetők az új operációs rendszerhez kapcsolódó fejlesztői konferenciák, blogok és SDK release-ek.

7 hozzászólás